Szakszuka czyli klasyczne danie z kuchni Bliskiego Wschodu, w mojej wersji lekko spolszczone. To super propozycja, składająca się między z pomidorów, papryki, jajek i bagietki, która świetnie smakuje o każdej porze dnia.

 

 


  • składniki na 2 porcje

2 jajka

1 puszka pomidorów krojonych bez skórki ( 400 g )

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1 papryczka chili

1 cebula

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

olej lub oliwa do smażenia

1 łyżeczka wędzonej papryki

szczypta kminu rzymskiego

czarny pieprz

sól

1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

podpieczona bagietka

  • przepis

Obraną cebulę drobno siekamy.
Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną i zieloną paprykę kroimy w niewielką kostkę. Oczyszczoną z gniazd nasiennych papryczkę chili kroimy na drobne części.

Na głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę razem podsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz chili i całość smażymy około 3 minuty, mieszamy. Po tym czasie do warzyw dodajemy pomidory z puszki i wszystko razem łączymy, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dodajemy wędzoną paprykę oraz kmin rzymski i dusimy około 10 minut na małym płomieniu, pod przykryciem.

Następnie przy pomocy łyżki robimy w sosie 2 gniazda i ostrożnie wlewamy do nich jajka. Znowu przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy około 7-8 minut lub do momentu, gdy jajka będą ugotowane tak, jak lubisz. Pod koniec gotowania danie posypujemy posiekana natką pietruszki. Tak przygotowaną szakszukę podajemy z podpieczoną bagietką.


 

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.