Mini pączki jogurtowe

Bardzo smaczne mini pączki z jogurtem. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kilka składników i możemy smażyć…

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2-4 osób

Trudność przygotowania: łatwe

SKŁADNIKI:

  • 270g mąki pszennej
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 500ml oleju do smażenia

1. Do jajek dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru.

2. Teraz dodajemy startą skórkę z cytryny i jogurt .

Następnie łączymy proszek do pieczenia z mąką i przesypujemy do miski z jogurtem. Na koniec dodajemy spirytus i całość dokładnie łączymy ze sobą.

3. W garnku rozgrzewamy olej.
Bierzemy dwie łyżki dużą oraz małą i moczymy w rozgrzanym oleju. Na czubek 1/3 dużej łyżki nabieramy ciasto i małą zgarniamy do rozgrzanego tłuszczu.

4. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy.

Posypujemy cukrem lub cukrem pudrem.

Gotowe… Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na mój Instagram, FacebookTik Tok oraz YouTube.

Please wait...

Dodaj komentarz