Przepis na te magdalenki miodowe pochodzi z książki "Emily w Paryżu. Oficjalna książka kucharska". Są one mega smaczne, mega proste i mega szybkie. Gorąco Wam je polecam i raczej od razu zróbcie z podwójnej porcji :)
Składniki:
- 5 łyżek roztopionego i przestudzonego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Gdy już zwiększy swoją objętość i będzie miała jasny kolor dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przestudzone masło. Mieszamy do połączenia składników. Formę na magdalenki smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła, nakładamy do każdej foremki po nie całej łyżce ciasta. Pieczemy je 180 C przez około 15 minut (aż będą złotobrązowe).
Komentarze
Prześlij komentarz