Magdalenki miodowe

 Przepis na te magdalenki miodowe pochodzi z książki "Emily w Paryżu. Oficjalna książka kucharska". Są one mega smaczne, mega proste i mega szybkie. Gorąco Wam je polecam i raczej od razu zróbcie z podwójnej porcji :)

Składniki:

- 5 łyżek roztopionego i przestudzonego masła

- 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 

- 1 jajko

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Gdy już zwiększy swoją objętość i będzie miała jasny kolor dodajemy miód oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę z  proszkiem, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przestudzone masło. Mieszamy do połączenia składników. Formę na magdalenki smarujemy odrobiną rozpuszczonego masła, nakładamy do każdej foremki po nie całej łyżce ciasta. Pieczemy je  180 C przez około 15 minut (aż będą złotobrązowe).  





Komentarze