Pasta z wątróbki – pyszne smarowidło do pieczywa

Pasta z wątróbki – pyszne smarowidło do pieczywa
Pasta z wątróbki – pyszne smarowidło do pieczywa

Pasta z wątróbki to bardzo prosty przepis na wyjątkowo smaczne i dość tanie smarowidło na kanapki. Smakuje podobnie jak domowy pasztet, ale zasmakuje wam oczywiście tylko w przypadku, kiedy lubicie wątróbkę. Jej specyficzny smak jednak nie wszyscy akceptują, więc takie osoby raczej nie zagustują w tym przysmaku. Pastę robi się w około 25 minut. Wystarczy tylko usmażyć wątróbkę z cebulą, namoczyć żurawinę, a następnie wszystko zmiksować ze sobą.

Z czym podać pastę z wątróbki?

Pastą z wątróbki można posmarować świeży chleb, grzankę z bagietki, bułkę czy chrupkie pieczywo. Następnie wystarczy położyć swoje ulubione dodatki np. plasterki kiszonego ogórka, pomidora, paski chrupiącej papryki, kawałek ostrego sera, a całość posypać szczypiorkiem, kiełkami lub posiekaną drobno cebulką. Pyszny posiłek mamy gotowy. Świetnie sprawdzi się na kolację czy śniadanie.

 

Składniki na pastę z wątróbki:

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • duża cebula
  • łyżka suszonej żurawiny
  • łyżka serka śmietankowego np. philadelphia lub kanapkowy
  • sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Wątróbki płuczemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wątróbki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy około 3-4 minuty. Następnie wrzucamy cebulę i całość smażymy na złoty kolor.

Usmażoną wątróbkę z cebulą przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odsączoną z wody żurawinę, serek śmietankowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładki mus. Można również zmielić w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach. Jeśli pasta jest zbyt gęsta i zbita dodajemy jeszcze trochę serka śmietankowego.

Pasta z wątróbki – pyszne smarowidło do pieczywa
Pasta z wątróbki – pyszne smarowidło do pieczywa

 

Zobacz inne pomysły na wątróbkę drobiową:

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem – tradycyjny przepis

Zapiekanka z wątróbką, ziemniakami i groszkiem (385 kcal)

Wątróbka a la strogonow – przepis na gulasz z wątróbki drobiowej

Zapiekanka z wątróbką i ziemniakami – pyszna i prosta

Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email