Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużem to nie tylko bomba pełna witamin, ale i wspaniały smak i kolor. Zapraszam po mój ulubiony przepis oraz kilka innych inspiracji na koktajle z jarmużem. 

- aksamitny, pyszny i super zdrowy
- bez nabiału oraz bez dodatku cukru
- idealny koktajl w sezonie na świeży jarmuż

Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 500 ml gęstego koktajlu

Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml koktajlu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 50 g świeżego jarmużu - około duże 4 gałązki
  • 1 średniej wielkości banan - około 140 g bez skórki
  • sok wyciśnięty z dwóch średnich pomarańczy - około 150 ml
  • 1 małe jabłko o wadze około 160 g
  • ewentualne dodatki: sok z cytryny lub z limonki oraz woda

Koktajl z jarmużu

Warzywa i owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 500 ml bardzo gęstego koktajlu z jarmużem, który z powodzeniem można jeszcze rozcieńczyć z wodą. Zanim zaczniesz szykować ten zdrowy koktajl, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Aby koktajl wyszedł idealnie gładki i aksamitny, niezbędny jest dobry sprzęt do blendowania. Sprzęt, którego użyłam to blender próżniowy wysokoobrotowy Philips HR3752/00. Może być to też inny, mocny malakser z opcją rozdrabniania i dobrymi ostrzami. 

Koktajl z jarmużu, 1

Koktajl z jarmużem przepis

Dokładnie umyj świeży jarmuż oraz owoce. 
Kupuję wyłącznie jarmuż w pęczkach, ponieważ jest znacznie lepszej jakości niż ten szatkowany, sprzedawany w paczkach. Jarmuż w kawałkach zawiera głównie twardy głąb, którego nie dodaję do koktajlu. Z gałązek jarmużu urywam wyłącznie zielony "liść", zaś twardy nerw usuwam. Aby otrzymać około 50 gramów zielonych fragmentów jarmużu zużywam 3-4 duże "gałązki". 

Porada: Świeży sok z pomarańczy można w ostateczności zamienić na sok z kartonu lub też na wodę wymieszaną z miodem lub cukrem oraz sokiem z cytryny lub limonki. Banana można zamienić na pulpę z mango lub świeży owoc mango albo na morele, brzoskwinie lub ananasa z puszki. Jeśli używasz owoców z puszki, to do koktajlu możesz też wlać syrop. Jabłko z powodzeniem zamienisz na dojrzałą gruszkę.

Koktajl z jarmużu, 2

W pojemniku blendera umieść zielony jarmuż, kawałki banana, obrane i oczyszczone z gniazda nasiennego jabłko oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Używam blendera próżniowego, zatem zamykam pojemnik i włączam opcję blendowania (u mnie minuta miksowania na niskiej mocy). Po tym czasie otrzymuję idealnie gładki koktajl z jarmużem. Jeśli masz słabszy sprzęt, bo miksowanie może Ci zająć więcej czasu. Pamiętaj o tym, że jarmuż ma dość twardą i mięsistą strukturę, zatem zwykły blender ręczny typu żyrafa może mieć trudność ze zmiksowaniem na gładko składników koktajlu. 
Koktajl z jarmużu, 3

Koktajl z jarmużem wychodzi gęsty. Możesz sprawdzić jego smak oraz konsystencję i zdecydować, czy dodać do niego np. więcej wody z sokiem z cytryny lub z limonki, a może dodasz dodatkowego banana plus np. szklankę wody. Koktajl podawaj od razu po zrobieniu.
Koktajl z jarmużu, 4

Koktajl z jarmużu, 5

Poniżej kilka innych propozycji na koktajle z jarmużem. 

Koktajl z jarmużem i masłem orzechowym
Składniki: 50 g jarmużu; 100 g mango; 1 banan; 1 szklanka mleka lub ulubionego napoju roślinnego; 1 łyżka miodu, syropu lub cukru; 1 łyżka masła orzechowego. 

Koktajl z jarmużem i kiwi
Składniki: 50 g jarmużu; 1 jabłko lub gruszka; 1 banan; 1 szklanka wody; 2 dojrzałe owoce kiwi.

Koktajl z jarmużem a'la Pina colada
Składniki: 50 g jarmużu; 1 szklanka mleka kokosowego; 1 banan; 150 g ananasa z puszki; 2 łyżki soku z limonki. 

Koktajl z jarmużem warzywny
Składniki: 50 g jarmużu; 1 świeży ogórek bez pestek; 20 cm młodego selera naciowego; 2 łyżki świeżej natki pietruszki; 2 łyżki soku z limonki; pół szklanki wody. 
Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (217 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Koktajl z jarmużu

Jarmuż jest gatunkiem rośliny z rodziny kapustowatych, często używany i nazywany jest w kuchni warzywem. Liście jarmużu są jedzone surowe lub też gotowane. Jarmuż jest też często używany jako składnik w sałatkach, smoothie i różnych innych potrawach. Jarmuż jest uważany za jedną z najzdrowszych zielonych roślin jadalnych. Jarmuż jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera wysokie stężenie witamin i składników odżywczych, takich jak witamina K, witamina C, żelazo oraz kwas foliowy. Jarmuż jest też niskokaloryczny i bogaty w błonnik, co pomaga regulować trawienie i utrzymać zdrowe poziomy cukru we krwi. Koktajl z jarmużem to tylko jedna z wielu możliwości do wykorzystania jarmużu w kuchni. Tak samo jak koktajl, można też zrobić smoothie z jarmużu przez dodanie kruszonego lodu. W przepisie, który pokazuję tym razem zdecydowałam się pokazać moją ulubioną wersję na koktajl z jarmużu. W samej treści wpisu napiszę jeszcze o tym, jakie inne mieszanki również bardzo dobrze się sprawdzą. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni, to zobacz tez koniecznie przepis na moje najlepsze, domowe Kimchi z kapusty pekińskiej. Zobacz też jak zrobić wegański koktajl w kilku wersjach smakowych do wyboru. 

Koktajl z jarmużem

Tak więc jarmuż jest często dodawany do koktajli nie tylko dlatego, że jest zdrowy, ale tez dlatego, że ma bardzo intensywny, zielony kolor. Aby koktajl był jeszcze zdrowszy można też dodać do niego np. spirulinę w niewielkiej ilości. Szukając pod hasłem: jarmuż koktajle, czy też jarmuż koktajl albo smoothie z jarmużem, znajdziesz bardzo dużo ciekawych propozycji. Wybierz taki przepis, który najbardziej Ci odpowiada. Jeśli wolisz koktajle na wodzie, to właśnie taki przepis mam tym razem dla Ciebie. Na koktajle jarmuż nadaje się idealnie, jednak jest dość twardy i aby otrzymać idealnie gładki i pyszny koktajl, trzeba mieć pod ręką naprawdę mocny i dobry sprzęt. Może być tak, że zwykły blender ręczny nie będzie w stanie tak gładko zmiksować jarmużu. Tak więc na koktajl jarmuż jest wspaniały, ale polecam do zmiksowania używać blenderów kielichowych, a najlepiej tych próżniowych z dużą mocą. Fantastycznie jako słodkie zagęszczenie koktajlu z jarmużem sprawdza się dojrzały banan oraz ewentualnie pulpa lub owoc mango. Taki koktajl z jarmużem i bananem nie wymaga dodatkowego dosładzania. Koniecznie sprawdź też mój przepis na chipsy z jarmużu oraz coś z zielonym akcentem, czyli makaron ze szpinakiem i fetą albo muffiny jajeczne, czy też tarta ze szpinakiem. Zachęcam.