poniedziałek, 30 stycznia 2023

Zimowy chutney z suszonych moreli z curry

Jakiś czas temu kompletowałam dla zagranicznego przyjaciela paczkę pełną polskich smakołyków.
Pomyślałam sobie wtedy, że jesteśmy absolutnymi mistrzami w robieniu wszelkich przetworów i suszeniu żywności.
Każdego roku nasze domy wypełniają się bulgoczącymi garnkami, by za chwilę zapełnić półki w spiżarkach i piwnicach słoikami z samymi wspaniałościami.
Dżemy, konfitury, kiszonki, pikle, sałatki w słoikach...
Do tego pojemniki z suszonymi ziołami i owocami, skrywającymi w sobie całe ciepło słońca zebrane latem.
Łącząc obie te rzeczy, zapraszam dziś na chutney z suszonych moreli z dodatkiem rozgrzewającego curry!
Owocowa podstawa łączy się tu w przytulnym uścisku z ciepłym aromatem przypraw i imbiru w towarzystwie cebuli i czerwonej papryki, które wprowadzają nieco wytrawności w tym słodkim zamieszaniu.
To idealny dodatek do złocistych, gorących tostów z serem, deski serów, pieczeni i mięs drobiowych i wieprzowych oraz do wszystkiego, z czym tylko Wam zaskamuje :)
Jeżeli zatem macie ochotę urozmaicić sobie tę kapryśną zimę czymś pysznym i połaskotać podniebienie słodko-słoną przyjemnością, koniecznie spróbujcie chutneya z moreli z dodatkiem curry!








































Chutney z suszonych moreli z curry
Potrzebujesz:

  • 200g suszonych moreli
  • 200ml wody
  • 1 cebula
  • 40g świeżego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Morele pokrój w kosteczkę, zalej wodą i zagotuj. Następnie zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia.
2. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę z imbirem i papryką oraz listkami laurowymi - podsmażaj do zeszklenia cebuli.
3. Wyjmij liście laurowe z cebuli, dodaj przyprawy, cukier brązowy, morele z wodą i sok z cytryny oraz pomarańczy - podsmażaj całość przez ok 5-7min.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Przełóż chutney do wyparzonych słoiczków (można pasteryzować lub przechowywać w lodówce).

Smacznego!










































Dried apricot and curry chutney
Ingredients:
  • 200g dried apricots
  • 200 ml of water
  • 1 onion
  • 40g of fresh ginger
  • 2 bay leaves
  • 1 red bell pepper
  • 1 teaspoon curry powder
  • 1 teaspoon garlic powder
  • juice of 1/2 lemon
  • juice of 1 orange
  • 2 tablespoons of brown sugar
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Dice apricots finely, pour with water and boil. Then remove from the burner and set aside to cool.
2. In a frying pan, fry finely chopped onion with ginger, pepper and bay leaves - fry until the onion is sauted.
3. Remove the bay leaves from the pan, add the spices, brown sugar, apricots with water, lemon and orange juices - simmer for about 5-7 minutes.
4. Season to taste with salt and pepper.
5. Transfer the chutney to sterilized jars (can be pasteurized or stored in the fridge).

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...