stycznia 30, 2023

Indyjska zupa z kurczakiem



Dziś przychodzę z rozgrzewającą i sycącą zupą w indyjskim stylu. Jest idealna na obiad właśnie zimową porą. Ja użyłam zielonej soczewicy, ale można oczywiście dodać czerwoną.


Składniki (3-4 porcje):

  • 2 łyżeczki przyprawy indyjskiej w płynie Qulino
  • 250 g. filetu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 większej marchewki
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
  • 1/2 niedużej papryczki chili
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 90 g. suchej zielonej soczewicy
  • 800 ml. wody
  • 170 g. passaty pomidorowej
  • 150 g. mleczka kokosowego
  • garść listków kolendry
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz




Kurczaka pokrój w cienkie paski, dodaj do niego przyprawę indyjską i dokładnie wymieszaj.

Na patelnię wlej olej, wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i smaż 2 minuty. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, starty imbir, pokrojoną chili, marchewkę pokrojoną w kosteczkę i anyż. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty.
Na patelnię dodaj zamarynowanego kurczaka i smaż często mieszając 5 minut. Odstaw.

W garnku zagotuj wodę i wsyp soczewicę. Gotuj przez 12 minut, następnie przełóż do garnka zawartość patelni i gotuj 5 minut.

Wlej passatę pomidorową i mleczko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Podawaj zupę posypaną świeżą kolendrą.

*Post powstał we współpracy reklamowej z Qulino.


1 komentarz:

  1. Jakie to proste jak się czyta :), lecę zatem wypróbować, dzięki

    OdpowiedzUsuń