Kruche faworki


Ekstra kruche faworki

Przepis na faworki idealne. Lekkie jak piórko, bąbelkowe i bardzo kruche. Nie może ich zabraknąć w karnawale!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej + mąka do podsypania

6 żółtek

200g gęstej kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru

duża szczypta soli

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

około pół litra oleju lub smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Do mąki dodajemy śmietanę, żółtka cukier puder, sól i spirytus ***

*** Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto – ciasto można zagnieść za pomocą miksera z hakiem. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki ***

*** Po leżakowaniu ciasto powinno się wybić – uderzając w nie tłuczkiem aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ja tego nie robię, a faworki i tak wychodzą mi kruche i bąbelkowe, ale może to dlatego, że dość długo wyrabiam ciasto za pomocą robota z hakiem i wówczas samo się napowietrza 😉 Następnie na stolnicy partiami rozwałkowujemy ciasto – najcieniej jak się da. Za pomocą noża lub radełka wykrawamy długie prostokąty i robimy w nich nacięcia ***

*** Przez nacięcie przeplatamy jeden koniec ciasta i delikatnie pociągamy tworząc faworki ***

*** Gotowe faworki układamy na patelni z rozgrzanym olejem ***

*** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, bo faworki zaczną nam się przypalać z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Najlepiej po rozgrzaniu tłuszczu, ustawić moc palnika na środkową i wówczas smażyć ciastka ***

*** Po zdjęciu z patelni faworki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.  Następnie przekładamy na talerz lub do miski ***

*** Oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Pączki i faworki karnawałowe  Przepis tutaj (KLIK)


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Kruche faworki