Karczochy duszone ala Polita po grecku

Karczochy obrane i duszone serca świeżych karczochów z dodatkiem drobno krojonych warzyw na koniec zaciągnięte jajkiem i sokiem z cytryny.

Karczochy duszone w sosie cytrynowym to znane i lubiane w Grecji danie wegetariańskie. Jego ideą jest duszenie kilku warzyw wśród których dominują karczochy. Finalnie znajdują się one w sosie, który jak to w Grecji, ma smak cytrynowy. Bo Grecy cytryny poważają bez wyjątku. W Grecji można kupić mrożone serca karczochów, co znacznie upraszcza przygotowanie tego dania. Jeżeli takowych nie dostaniesz pozostanie jedynie kupienie karczochów świeżych i przygotowanie ich samemu. Bez wątpienia jednak warto tego dania spróbować, bo jest lekkie, pożywne i po prostu bardzo smaczne.

Składniki

3-4 serca karczochów
700 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
1-2 ziemniaki sałatkowe
mała marchewka
1 cebula czerwona
2 cytryny
1-2 ząbki czosnku
dymka
koperek
mąka kukurydziana lub pszenna
sól, pieprz

Przepis na karczochy duszone

Cebulę obierz i grubo posiekaj. Pokrój zieloną część dymki. Pokrój dość drobno marchewkę, posiekaj czosnek. Obierz i pokrój w grubsze kawałki ziemniaki, a następnie wyciśnij sok z dwóch cytryn.

Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę, a następnie wrzuć cebulę i dymkę. Smaż 2-3 minuty na niezbyt mocym ogniu. Cebula nie może się przyrumienić. Dorzuć na patelnię marchewkę i smaż warzywa kolejne 2 minuty dość mieszając od czasu do czasu. Wrzuć na patelnię posiekany czosnek, ziemniaki i karczochy. Zamieszaj i smaż wszystko około 5 minut dość często mieszając. Pamiętaj, żeby ogień pod patelnią nie był zbyt duży. Warzywa mając się zasymilować i nabrać smaku oliwy, a nie przyrumienić.

Poznaj przepis na makaron z karczochami i pomidorami i dowiedz się jak obrać świeże karczochy

Wsyp na patelnię łyżeczkę mąki, a następnie delikatnie zamieszaj całość. Mąka fajnie zagęści nam sos, który powstanie na koniec. Gdy mąka lekko się przesmaży wlej na patelnię około 700 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego. Wlej także sok z cytryny. Rób to jednak stopniowo, aby nie przesadzić z kwasowością sosu. Zawsze możesz dolać soku, ale gdy przesadzisz już na początku trudno będzie wyprowadzić danie do właściwego smaku. Sok z cytryny nadać ma lekkiego, orzeźwiającego smaku daniu, a nie przytłoczyć go i uczynić kwaśnym. Dodaj sól, pierz, przykryj patelnię i duś warzywa 30-40 minut na niezbyt mocnym ogniu.

Karczochy duszone sposób podania

Gdy warzywa są miękkie pora wykończyć sos. Jeżeli jest go za dużo odparuj. Na koniec dopraw do smaku (jeśli potrzeba) solą, pieprzem i/lub sokiem z cytryny. Sos powinien być lekko gęsty od dodanej na początku mąki. Posyp karczochy duszone posiekanym koperkiem. Podawaj od razu z kromką chleba oraz fetą polaną oliwą i posypaną suszonym oregano.


Poznaj przepis na kurczak z karczochami i groszkiem. Fantastyczne i super zdrowe danie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *