Spaghetti z sosem z Krety pachnące ziołami

Spaghetti z sosem przyrządzonym z mielonego mięsa z dodatkiem pomidorów, oregano, cynamonu i czosnku przepis z Krety pochodzący.

Spaghetti z sosem z Krety jest czymś odkrywczym. Przepis, który dzisiaj proponuję całkowicie odmieni Twoje wyobrażenia o smaku sosu pomidorowego. Gdy mówimy o sosie pomidorowym do makaronu niemal zawsze na końcu języka mamy „klasyczny” sos boloński, czyli z mięsem. Mój sos pomidorowy smakuje Kretą, czyli nie zawiera mięsa, a doprawiony jest m.in oregano i cynamonem. Jeśli myślisz, że takie zestawienie nie może smakować dobrze to jesteś w błędzie.

Składniki

250 gramów makaronu spaghetti
500 ml domowego przecieru pomidorowego
dymka
suszone oregano
suszony tymianek
1-2 laski cynamonu
kilka ząbków czosnku
parmezan lub grana padano
miód
sól, pieprz

Przepis na spaghetti z sosem z Krety

Czosnek i dymkę posiekaj dość drobno. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć posiekane czosnek i dymkę. Smaż chwilę na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Wlej na patelnię domowy przecier pomidorowy lub starte pomidory. Dopraw sos pomidorowy suszonym oregano. Nie żałuj przyprawy. Dodaj do sosu z Krety również laskę cynamonu. Listek laurowy wzbogaci smak sosu, wrzuć zatem jedną sztukę na patelnię. Posól, najlepiej gruboziarnistą solą morską.

Suszony tymianek z Krety pachnie i smakuje tak aromatycznie, że nie mogłem go sobie odmówić w tym przepisie. A czy Ty go dodasz? Nie wiem. Sos można nieco podkręcić dodając np. jedną mała suszoną papryczkę peperoncino. Jedna wystarczy, uwierz. Duś sos na wolnym ogniu około 30 minut, aż odparujesz wodę. Jeśli używasz świeżych pomidorów może to zająć nieco więcej czasu.

Podczas przygotowania spaghetti z sosem z Krety miałem w lodówce białą fasolkę na ostro z suszonymi pomidorami. Postanowiłem więc wzbogacić sos i dodałem fasolkę do niego. To opcja, ale ponieważ Kreteńczycy kochają strączkowe taki dodatek do mojego sosu pomidorowego pasuje, jak ulał.

Gdy sos jest gotowy spróbuj go i dopraw do smaku. Jeśli sos jest za kwaśny możesz dodać 1 małą łyżeczkę miodu. Dobrze zrobiony sos pomidorowy z Krety musi być aromatyczny i być świetnie odparowany. To podstawa. Jedyny płyn, jaki może zawierać taki sos to oliwa. Gdy sos jest gotowy ugotuj makaron spaghetti we wrzącej, dobrze osolonej wodzie.

Spaghetti z sosem z Krety sposób podania

Odcedź ugotowany makaron i wyłóż na talerze. Na makaron nałóż sos, a na sos zetrzyj ser. Najlepsza byłaby kreteńska grawiera, ale może być i ser w stylu parmezanu lub grana padano. To spaghetti z sosem z Krety smakuje wyjątkowo. Polecam każdemu, kto lubi nowe, dobre smaki.


Wypróbuj również prawdziwy oryginalny przepis na ragu bolognese.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *