Muffinki bananowo-czekoladowe

Muffinki bananowo-czekoladowe to szybki pomysł na coś słodkiego do kawy lub sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną.

Inne przepisy na muffinki znajdziecie TU.

*Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Venosa.pl

muffinki bananowo-czekoladowe
*szklanka ma 250 ml

 Składniki /16 muffinek/:

  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • kilka płatków czekoladowych Czekolady pitnej lub kilka kostek gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem w misce, dodać cukier, olej i jajka – zmiksować na gładko. Następnie przesiać do miski mąkę z sodą, dodać kakao i wymieszać. Na koniec posiekać czekoladę i połowę dodać do masy. Ponownie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

W formie do muffinek umieścić papilotki i napełniać do 3/4 wysokości gotową masą. Po wierzchu posypać każdą pozostałą czekoladą.

Formę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka.

Muffinki bananowo-czekoladowe wyjąć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.

Smacznego!

Muffinki bananowo-czekoladowe

Takie produkty m.in. kupicie w sklepie Venosa. Ja w zależności od tego czy jestem u siebie, czy u Mamy to piję kawę ziarnistą lub z kapsułek, stąd moje zamówienie było zróżnicowane. Ale oprócz różnego rodzaju kaw i herbat, kupicie miody, słodkości czy owoce w syropie. Wybór jest naprawdę spory, a produkty wysokiej jakości!

Dostaniecie tam również piękne karty podarunkowe oraz zaparzacze do kawy czy kubki, które znakomicie nadadzą się na prezent.

venosa

 

venosa

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x