Tortilla z miodowymi udkami, serem i warzywami

Pyszna propozycja, która sprawdzi się o każdej porze dnia, będzie super na obiad, kolację czy nawet jako poczęstunek podczas spotkania ze znajomymi.

Do przygotowania takich tortilli szczególnie mocno polecam wykorzystać pokrojony w plastry ser cheddar, który jest dość wyrazisty w smaku. Ja kupiłam już taki gotowy, w plastrach, a te pokroiłam na mniejsze kawałki.

Jako mięso do tortilli wykorzystałam to z nogi kurczaka. Zrobiłam je w sosie sojowo-miodowym i uważam, że doskonale ono tutaj pasuje. Do tortilli dołożyłam też ulubione dodatki – dwa rodzaje sałat (rzymską i roszponkę), czerwoną cebulę, paprykę oraz ogórka konserwowego. Polecam.

Majonez łączymy z ketchupem (np 3 łyżki + 3 łyżki), doprawiamy granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Sałatę rzymską siekamy na mniejsze części.

Paprykę kroimy na paseczki.

Ogórki kroimy wzdłuż na plasterki.

Cebulę kroimy w cienkie piórka.

Ser cheddar kroimy na mniejsze kawałki (jeden plasterek na 3 części).

Tortillę podgrzewamy krótko na suchej patelni. Wykładamy na nią sałatę, roszponkę, Z krawędzi układamy kilka paseczków papryki, plasterki ogórka, piórka cebuli, paseczki sera, oraz kawałki kurczaka. Polewamy 1-2 łyżkami sosu. Zwijamy.