Idealna propozycja dla czekoladowych smakoszy! Niezwykle aksamitny i delikatny sernik dzięki dodatkowi mascarpone oraz sposobowi pieczenia. Jest też bardzo aromatyczny przez duży dodatek orzechów laskowych i mlecznej czekolady, a polewa czekoladowa podkreśla wszystkie smaki. Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Przepis na ciasteczkowy spód:
-
- 400 g kruchych ciasteczek kakaowych
- 100 g prażonych orzechów laskowych bez łupinki
- 130 g masła
Ciasteczka kruszymy w malakserze, a orzechy laskowe mielimy na mąkę. Przesypujemy do miseczki. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i dodajemy do zmielonych dodatków. Mieszamy, aby powstała konsystencja lepkiego piasku. Wykładamy nimi foremkę o średnicy 28 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.
Przepis na orzechowo-czekoladową masę twarogową:
-
- 300 g orzechów laskowych bez łupinki
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 300 g mlecznej czekolady
- 1kg twarogu mielonego z firmy Piątnica
- 250 g sera mascarpone
- 230 g cukru
- 5 jajek
Przygotowanie tego sernika jest banalnie proste. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 150° – będziemy piec go na środkowej półce. Na sam dół piekarnika umieszczamy garnek z gotującą się wodą, aby sernik wyszedł delikatny i aksamitny.
Orzechy laskowe mielimy na mąkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z śmietanką kremówką. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki, czyli: orzechy laskowe, zmielone orzechy laskowe, rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką, twaróg, mascarpone, cukier, jajka. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Przelewamy do foremki wyłożonej ciasteczkami i pieczemy przez około 90-100 minut w temperaturze 150° na opcji góra-dół. Pamiętajmy, aby na sam dół piekarnika umieścić garnek z gotującą się wodą – dzięki temu, sernik będzie wyrastać powoli, nie popęka, a jego konsystencja będzie wyjątkowo aksamitna.
Przepis na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady mlecznej
- 90 g śmietanki 30% lub mleka 3.2%
Czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczamy, a następnie wylewamy i rozprowadzamy na lekko wystudzonym serniku. Ostudzony sernik przechowujemy w lodówce.