Sernik czekoladowy z orzechami laskowymi
Serniki Pieczone

Sernik czekoladowy z orzechami laskowymi

Idealna propozycja dla czekoladowych smakoszy! Niezwykle aksamitny i delikatny sernik dzięki dodatkowi mascarpone oraz sposobowi pieczenia. Jest też bardzo aromatyczny przez duży dodatek orzechów laskowych i mlecznej czekolady, a polewa czekoladowa podkreśla wszystkie smaki. Zachęcam do wypróbowania przepisu!

 

Przepis na ciasteczkowy spód:

    • 400 g kruchych ciasteczek kakaowych
    • 100 g prażonych orzechów laskowych bez łupinki
    • 130 g masła

Ciasteczka kruszymy w malakserze, a orzechy laskowe mielimy na mąkę. Przesypujemy do miseczki. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy i dodajemy do zmielonych dodatków. Mieszamy, aby powstała konsystencja lepkiego piasku. Wykładamy nimi foremkę o średnicy 28 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy twarogowej.

Przepis na orzechowo-czekoladową masę twarogową:

    • 300 g orzechów laskowych bez łupinki
    • 330 ml śmietany kremówki 30%
    • 300 g mlecznej czekolady
    • 1kg twarogu mielonego z firmy Piątnica
    • 250 g sera mascarpone
    • 230 g cukru
    • 5 jajek

Przygotowanie tego sernika jest banalnie proste. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 150° – będziemy piec go na środkowej półce. Na sam dół piekarnika umieszczamy garnek z gotującą się wodą, aby sernik wyszedł delikatny i aksamitny.
Orzechy laskowe mielimy na mąkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z śmietanką kremówką. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki, czyli: orzechy laskowe, zmielone orzechy laskowe, rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką, twaróg, mascarpone, cukier, jajka. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu, aż składniki się połączą. Przelewamy do foremki
wyłożonej ciasteczkami i pieczemy przez około 90-100 minut w temperaturze 150° na opcji góra-dół. Pamiętajmy, aby na sam dół piekarnika umieścić garnek z gotującą się wodą – dzięki temu, sernik będzie wyrastać powoli, nie popęka, a jego konsystencja będzie wyjątkowo aksamitna.

Przepis na polewę czekoladową:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 90 g śmietanki 30% lub mleka 3.2%

Czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczamy, a następnie wylewamy i rozprowadzamy na lekko wystudzonym serniku. Ostudzony sernik przechowujemy w lodówce.

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *