Chlebek czosnkowy

Chlebek z dużą ilością masła czosnkowego, z natką pietruszki i oregano.
Sprawdzi się zarówno jako przekąska na imprezach, ale także na śniadanie czy kolację jako chleb kanapkowy.


Składniki:

550 g maki + do podsypania,

2 łyżki soli,

150 ml ciepłej wody,

3 łyżki oleju,

150 g miękkiego masła,

3 ząbki czosnku,

pęczek natki pietruszki,

łyżeczka suszonego oregano

zaczyn:

40 g świeżych drożdży,

łyżeczka cukru,

150 ml ciepłej wody,

2 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

Składniki na zaczyn mieszamy razem i odstawiamy na 30 minut - w tym czasie drożdże będą powoli pracować.

Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Zagniatamy na je na gładką, jednolitą masę.
Zostawiamy w dużej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na godzinę.

Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok 0,5 - 0,8 cm.

Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz oregano - mieszamy.
Rozprowadzamy po całym cieście.
Kroimy na paski ok 4 cm. Każdy kawałek zwijamy w rulon lub składamy na 4-5 razy.
Układamy kawałki jeden za drugim w formie (mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 50 minut aż się zarumieni.
Wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy, odstawiamy do ostygnięcia.


Komentarze