Wieprzowina z groszkiem ziemniakami i pomidorem

Wieprzowina w kawałkach smażona na oliwie, a następnie duszona z groszkiem i ziemniakami oraz startymi pomidorami.

Wieprzowina z groszkiem, duszona w lekkim sosie pomidorowym to kolejny przykład dania z kuchni kreteńskiej. Istotą tej kuchni jest niezwykła prostota i niebywały smak dań. Ich wykonanie także jest bardzo łatwe. Połączenie mięsa z warzywami nie jest niczym nowym w kuchniach świata. Jednak na Krecie czyni się to umiejętnie za pomocą oliwy, a efekt jest piorunujący. I choć generalnie dania kuchni greckiej nie grzeszą urodą to smaku może im pozazdrościć niejeden kucharz w wielu kuchniach świata.

Składniki

500 gramów łopatki wieprzowej
dwie garści groszku
2-3 ziemniaki sałatkowe
2 duże pomidory
dymka
oliwa
sól, pieprz

Wieprzowina z groszkiem przepis

Zakup jak najlepszą wieprzowinę. Moją kupiłem u rzeźnika w jego małym sklepie. Dorzucił do niej odrobinę posiekanej zielonej i czerwonej papryki dla smaku. Wieprzowinę  umyj, pozbaw zbędnego tłuszczu, jeśli taki występuje, a następnie pokrój w spore kawałki. Przygotuj pozostałe składniki do przyrządzenia tej prostej, ale jakże pysznej potrawy.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Następnie smaż je na dość mocnym ogniu 2-3 minuty, aż ładnie się zrumieni. Posiekaj trochę dymki do smaku i wrzuć na patelnię z wieprzowiną. Zmniejsz nieco gaz pod patelnią, aby dymka się nie przypaliła. Smaż całość około minuty. Przełóż przesmażone mięso do garnka. Wlej szklankę gorącej wody, dodaj sól i pieprz. Na dużych oczkach tarki zetrzyj pomidora i przełóż go do garnka. Zamieszaj, przykryj garnek pokrywką i duś wieprzowinę na wolnym ogniu 30-45 minut.

Wieprzowina z groszkiem sposób podania

Gdy mięso jest już stosunkowo miękkie, ale wciąż jeszcze potrzebuje nieco duszenia włóż do garnka obrane i pokrojone ziemniaki. Dodaj również groszek oraz jeszcze jednego startego pomidora do smaku. Dolej gorącej wody do pożądanego stanu, ale nie przesadzaj z jej ilością (poznaj przepis na kotlety wieprzowe duszone z karczochami). Duś całość do miękkości mięsa. Na koniec dopraw w razie potrzeby solą, pieprzem i suszonym oregano.

Już na talerzu skrop całość oliwą extra vergine i posyp koperkiem. To jest naprawdę fenomenalne danie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *