Tasznik - jadalne serduszka z ogrodu

 Białe, bardzo drobne kwiatki, liście zebrane w rozetę u dołu rośliny i charakterystyczne nasiona w kształcie serc. Tasznik pospolity jest łatwy do rozpoznania na łące ale warto go mieć we własnym ogródku. 

 Zbierać można nasiona i liście zaczynając już od wiosny. Nasiona jemy surowe jako przekąskę z łodygi lub suszymy na przyprawę i dodajemy do zupy, pizzy, tart. Liście są jadalne surowe jako dodatek do sałatek lub kanapek. Z całej rośliny można zrobić napar lub nalewkę. 

 Tasznik ma działanie zmniejszające przekrwienie błon śluzowych. Pomaga leczyć dolegliwości przebiegające z nadmiernym krwawieniem.


Tasznik Capsella

Roślina w styczniu potrafi mieć jeszcze liście co świadczy tylko o jej sile. Korzenie przetrwają zimę bez problemu. Można z nich robić napary lub dodawać do zup. Od przedwiośnia młode listki są jedną z pierwszych jadalną zieleniną w ogródku. Owoce w kształcie serduszek stanowią przysmak dla kur i lekarstwo dla dzieci.

Według Wielkiej Encyklopedii ziół tasznik jadany był jako jarzyna już przed tysiącami lat. Warto zaznaczyć że cała roślina ma zastosowanie spożywcze. Zwłaszcza surowe liście są bogate w witaminy A, B i C oraz sole wapnia i potasu a także flawonoidy w tym rutynę. Serduszka, w których znajdują się nasiona są przysmakiem dzieci. Całe rośliny można zbierać od późnej wiosny do jesieni i spożywać świeże, zrobić nalewkę lub ususzyć na napar. Picie herbaty z tasznika oczyszcza pęcherz moczowy, zmniejsza krwawienia miesięczne oraz hemoroidy. Wzmacnia układ krwionośny poprzez co normalizuje się ciśnienie krwi. Tasznik jest ziołem dedykowanym kobietom. Zaparzony razem z krwawnikiem jest lekiem przeciw nadmiernym krwawieniom oraz skrzepom podczas menstruacji.



 Zewnętrznie okłady stosuję się na żylaki i otwarte rany oraz osłabione mięśnie.

Wśród zielarzy krąży historia wyleczenia przepukliny pachwinowej dzięki zastosowaniu okładów i wcierania nalewki z tasznika. Przepis na nalewkę wg zachodniej zielarki M.Treben że świeżego ziela tasznika: 2 garści drobno pokrojonego świeżego tasznika zalać pół litra wódki i macerować przez 10 dni w ciepłe miejsce lub na słońcu. Łyżeczkę nalewki rozcieńczoną w ciepłej wodzie wciera się w zanikające mięśnie 3 razy dziennie. Pomaga nie tylko na przepuklinę ale też przy zwiotczeniu mięśni (wypadaniu) macicy, pęcherza, przewodu pokarmowego.


Komentarze