Belona pieczona z kaszą gryczaną i pieczarkami

Belona pokrojona na duże kawałki i pieczona wraz z przyprawami i cytryną, a następnie podana z kaszą gryczaną i pieczarkami.

Belona pieczona podana z niepaloną kaszą gryczaną to szybkie i zdrowe danie. Belonę trzeba jeść, póki jest. A jest krótko, zwykle w maju i na początku czerwca. To bardzo smaczna ryba, którą najlepiej po prostu usmażyć lub upiec. Dodatków jej nie trzeba wiele. Do przyprawienia belony użyłem świeżego tymianku, a że tymianek kochają również pieczarki to i one znalazły się w tym daniu. Niepalona kasza gryczana świetnie je uzupełniła. Jeżeli nie jadacie ryb, bo boicie się ości wybierzcie właśnie belonę. Jej ości i kręgosłup mają piękny, turkusowy kolor, dzięki czemu nie przeoczycie żadnej z nich.

Składniki

świeża belona o wadze około 500 gramów;
300 gramów malutkich pieczarek;
150 gramów niepalonej kaszy gryczanej;
świeży tymianek;
1 cytryna;
mąka pszenna;
masło;
sól, pieprz;

Belona pieczona przepis

Oczyść około 300 gramów malutkich pieczarek (takich na jeden kęs). Przygotuj świeży tymianek i około 150 gramów niepalonej kaszy gryczanej. Jedna belona o wadze około 450 gramów posili dwie osoby. Dobrze ją oczyść i opłukaj pod bieżącą wodą. Szczególnie zwróć uwagę, aby usunąć błonkę ochraniającą turkusowy kręgosłup, pod nią również dobrze oczyść i obmyj rybę.

Kaszę opłukaj pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 szklanki wrzącej wody, lekko ją posól, a następnie wrzuć opłukaną kaszę. Gotuj kaszę na wolnym ogniu około 15 minut, aż woda niemal całkowicie odparuje. Wyłącz wtedy gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw, aby kasza wchłonęła resztę wody i lekko spęczniała.

Rybę podziel na trzy równe kawałki. Dobrze posól ją wewnątrz. Sparz cytrynę, a następnie odkrój kilka plasterków. Przygotuj kilkanaście gałązek tymianku. Rybę delikatnie obtocz w mące (jej nadmiar otrzep), a do jej środka włóż plasterki cytryny i gałązki świeżego tymianku.

Belona pieczona sposób pieczenia

Naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową. Na jej dnie rozłóż nieco masła. Rozłóż rybę i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz rybę 5 minut. Po tym czasie wyjmij rybę z piekarnika, odwróć ją na drugą stronę i wstaw na kolejne 5 minut.

Podczas gdy ryba się piecze rozgrzej dobrze patelnię; wlej na nią odrobinę (naprawdę niedużo) oliwy. Wrzuć pieczarki i energicznym ruchem mieszaj pieczarki, aby oblepiły się oliwą. Następnie posyp je niewielką ilością soli. Smaż pieczarki na dużym ogniu często potrząsając patelnią, aby przyrumienić pieczarki. Gdy pieczarki są już dobrze zrumienione wrzuć do nich trochę świeżego tymianku i zdejmij patelnię z ognia.

Na talerz wyłóż kaszę, nałóż na nią pieczarki, a obok ułóż upieczoną rybę.


Poznaj przepis na pulpety rybne w sosie koperkowym lub wypróbuj przepis na ryba pieczona po kreteńsku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *