Bakłażany z masełkiem miso

Idźcie i kupujcie miso, bo to masełko jest takie doooobre! Świetnie smakuje na pieczonych bakłażanach lub batatach, ale z powodzeniem możecie wykorzystać je do wrapów, naleśników, czy nawet kanapek. To co? Gotowi na przepis na bakłażany z masełkiem miso?

Bakłażany z masełkiem miso

Bakłażany z masełkiem miso

Rodzaj: bez glutenu, wegetariańska

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • ½ łyżki sosu sojowego
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki tahini
  • 3 łyżeczki jasnej pasty miso
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC (termoobieg). Bakłażany kroimy w plastry, mieszamy z sosem sojowym i 1 ½ łyżki oleju sezamowego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut.
  • Blendujemy masło z tahini, miso, sokiem z cytryny, octem ryżowym i olejem sezamowym na gładkie masełko. Dodajemy płatki chilli i mieszamy.
  • Upieczone bakłażany smarujemy masełkiem, posypujemy szczypiorkiem i sezamem. W ten sam sposób można przygotować także bataty.

Bakłażany z masełkiem miso

PODOBA CI SIĘ TEN PRZEPIS?

Jeżeli szukasz więcej pomysłów na warzywa w obiedzie to obczaj ebooka „Wege obiad w 20 minut”, w którym znajdziesz aż 50 przepisów na wegetariańskie i wegańskie obiady, które przygotujesz w max. 20 minut!

A jeżeli masz ochotę na przemycanie warzyw do słodkości i deserów, to znajdziesz to, czego szukasz w

moim e-booku „Słodki przemyt”. To aż 39 pomysłów, które ułatwią Ci przemycanie witamin i minerałów do diety – czy to swojej, czy dzieci – i to tak, że nikt nie zauważy! Jeżeli chcesz być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu i w mojej ofercie gorąco zachęcam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Jeżeli masz ochotę, zapisz się też do Newslettera – często pojawiają się tam promocje na produkty w sklepie.

Wege obiad w 20 minut


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *