Faworki drożdżowe


Faworki drożdżowe

Rumiane, mięciutkie i przepyszne. W smaku przypominają pączki, a z wyglądu tradycyjne chruściki. Niebiańsko smaczne, idealna na karnawał!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

50g świeżych drożdży

0,5 kg mąki + mąka do podsypania

1 szklanka ciepłego mleka (ale nie gorącego)

2 łyżki cukru

100g masła

2 jajka

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Najpierw przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i wkruszamy drożdże. Całość mieszamy widelcem i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut aby zaczyn wyrósł ***

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy resztę cukru, alkohol i wbijamy jajka. Całość zagniatamy dolewając jednocześnie po trochu przestudzone masło. Ciasto możemy zagnieść za pomocą robota z hakiem ***

*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia na około 1 -1,5 godziny ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagniatamy na podsypanej mąką stolnicy ***

*** Ciasto partiami rozwałkowujemy na grubość około 6-7 mm. Rozwałkowane ciasto dzielimy nożem lub radełkiem na prostokąty ***

*** W każdym prostokącie robimy nacięcie przez które przeplatamy jeden koniec paska tworząc zgrabne faworki ***

*** Uformowane faworki układamy na patelni z rozgrzanym olejem ***

*** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, bo faworki zaczną nam się przypalać z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Najlepiej po rozgrzaniu tłuszczu, ustawić moc palnika na środkową i wówczas smażyć ciastka ***

*** Po zdjęciu z patelni faworki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem ***

*** Przekładamy do miseczki i ponownie oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Pączki i faworki karnawałowe  Przepis tutaj (KLIK)

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE