Piszinger, wafle z masą kakaową

andruty z masą czekoladową
Piszinger, wafle z masą kakaową
 

Ten pyszny klasyk od lat niezmiennie pojawia się w naszych kuchniach i to nie tylko od święta. Piszinger lub pischinger, to wafle przełożone masa kakaową. Deser ten przywędrował do nas prosto z Wiednia, a swoją nazwę zawdzięcza on cukiernikowi Oscarowi Pischingerowi, który zrobił torcik z wafli przełożonych masa czekoladowo-orzechową i oblanych polewą czekoladową.

My nieco uprościliśmy sobie ten przepis i wafle przekładamy masą zrobioną na bazie masła, cukru, kakao i mleka w proszku. Jest również wersja bez mleka w proszku, a także wersja z ubitymi na parze żółtkami. Z pewnością każda z nich jest równie pyszna.

Piszinger, wafle z masą kakaową nazwane są też andrutami i były bardzo popularne w czasach PRLu, ponieważ robiło się je szybko i prosto. To był idealny deser dla niespodziewanych gości.

Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 

 
ciasta okrojine w kawadraty

 

Piszinger, wafle z masą kakaową

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie suchych wafli 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 

 

Wykonanie

  • W garnku rozpuść masło z dodatkiem cukru i zwykłego mleka.
  • Stopniowo dodawaj mleko w proszku i kakao, miksując wszystko.
  • Podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się połączy. Jeśli będą grudki, masę można zblendować.
  • Odstaw do przestudzenia.
  • Następnie przekładaj masą wafle. 
  • Na koniec nakryj je deską i obciąż, np. 2 kg cukru.
  • Przed podaniem pokrój w romby.


andruty przełożone masą czekoladową


Komentarze