stycznia 20, 2023

Pasta z bakłażana i papryki

Bakłażan jest dobrym źródłem witamin, składników mineralnych oraz fitoskładników. Pochodzi z subkontynentu indyjskiego, choć obecnie uprawiana jest także w wielu regionach tropikalnych, Egipcie czy Arabii.

Bakłażan posiada kilka odmian różniących się między sobą barwą, kształtem i wielkością. W Polsce najbardziej popularne są owalne warzywa o ciemnofioletowej skórce.

Bakłażany to bardzo dobre źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak mangan, potas i żelazo. Są także bogate w błonnik pokarmowy regulujący pracę układu pokarmowego.

Jednym z ciekawszych składników, który znajdziemy w tym warzywie, jest kwas chlorogenowy. Jest to związek roślinny o wysokiej aktywności przeciwutleniającej - chroni nasze komórki przed procesami utleniania, w wyniku których dochodzi do ich uszkodzenia i rozwoju chorób. Kwas chlorogenowy jest także czynnikiem antymutagennym, może więc działać ochronnie przed nowotworami.

Bakłażan można przyrządzić na kilka sposobów. Ja tym razem postawiłam na pastę warzywną do kanapek z bakłażanem w roli głównej.



Pasta z bakłażana i papryki - przepis

Do przygotowania pasty będą Ci potrzebne:

  • 2 bakłażany,
  • czerwona papryka,
  • główka czosnku,
  • 5 kawałków suszonych pomidorów,
  • 5 gałązek natki pietruszki,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Bakłażany pokrój w grube plastry, posól każdy z nich i odłóż na 15 minut. Po tym czasie zetrzyj wilgoć papierowym ręcznikiem.
2. Główkę czosnku przekrój na pół.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w duże kawałki.
4. Warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 20 minut, po czym odstaw do przestudzenia.
5. Bakłażany i paprykę wrzuć do miski, wyciśnij czosnek z łupinek, dodaj suszone pomidory, natkę pietruszki i ocet balsamiczny, zblenduj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger