Zupa kapuśniak na szynce

 Zupa z kapusty kiszonej, gotowana na mięsie z szynki. 


Składniki:

600 g mięsa z szynki,

500 g kiszonej kapusty,

duża marchewka,

4 duże ziemniaki,

ziele angielskie,

liść laurowy,

łyżka majeranku suszonego,

pieprz,

2 l bulionu


Przygotowanie:

Szynkę dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie przez około 30-35 minut aż mięso będzie miękkie.
Dodajemy starą na dużych oczkach marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe, majeranek. Gotujemy ok 15 minut.
Dodajemy kapustę - którą możemy wcześniej trochę pokroić.
Gotujemy przez kolejne 20 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem.


Komentarze