Golonka pieczona z ziemniakami i groszkiem

Golonka przednia bez skóry przyprawiona i pieczona z ziemniakami i groszkiem.

Golonka pieczona to niezwykle smaczne mięso. Obiegowo przyjęło się, że golonka to tłusty kawałek mięsa i raczej należy go unikać w codziennej diecie. W codziennej owszem, ale raz na czas w sezonie zimowym uważam, że zjeść ją należy. W poniższym przepisie używam przedniej golonki w dodatku bez skóry. I niech mi ktoś teraz zarzuci, że to tłusty kawałek mięsiwa. A smak jest jak należy. Gotuj zatem z głową, nie przesadzaj z ciężkimi posiłkami, ale na samych odtłuszczonych jogurtach za długo się nie uciągnie. Zwłaszcza zimą.

Składniki

dwie golonki przednie bez skóry
10 małych ziemniaków do pieczenia
3-4 garści groszku
4 surowe kiełbaski jagnięce (opcja)
marynata
sól, pieprz

Golonka pieczona przepis

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz. Następnie zamarynuj je w marynacie (poznaj przepis na schabowy pieczony z ziemniakami) i odstaw aby się macerowały. Golonkę posyp solą i pieprzem oraz przyprawą, jaką lubisz (jeśli chcesz mięso marynuj w tej samej marynacie co ziemniaki). Nie ukrywam, że ja kupiłem golonki świetnie przyprawione przez rzeźnika. Razem ważyły około 1,8 kg. Tylko włożyć do naczynia i piec. Poezja.

Pieczemy golonkę długo, ale cierpliwie

Przyprawioną golonkę włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie wlej do niego filiżankę wody. Przykryj naczynie pokrywką i piecz mięso w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny.

Po upływie wskazanego powyżej czasu wyłóż garnek z piekarnika, wyjmij z niego golonkę i połóż na ją talerzu. Zwróć uwagę, jak dużo tłuszczu wytopiło się już mięsa! Ale to nic, ponieważ pozostały czas Twoja golonka będzie się właściwie w nim confitować, a pyszne efekty zobaczysz już wkrótce.

Dodaj warzywa 

Od razu włóż do garnka zamarynowane ziemniaki i groszek. Teraz włóż do naczynia z powrotem golonkę, a następnie polej ją wytopionym tłuszczem. Wokół golonki rozłóż kiełbaski jagnięce. Przykryj garnek pokrywką i wstaw go z powrotem do piekarnika. Piecz całość w tej samej temperaturze (200 stopni Celsjusza) przez kolejne 1,5 godziny.

Golonka pieczona musi się zarumienić

Po upływie łącznie 3 godzin mięso powinno być soczyste i miękkie, a ziemniaki łatwo dać się rozgnieść widelcem. Zdejmij teraz pokrywkę z naczynia, a następnie polej mięso wytopionym tłuszczem. Teraz piecz mięso jeszcze 5-10 minut, aby golonka pieczona pięknie się zrumieniła.

Golonka pieczona z ziemniakami sposób podania

Czy naprawdę muszę Cię przekonywać, że to jest pyszne? Jeżeli chcesz mieć absolutną pewność właściwego upieczenia wbij termometr w najgrubszą część mięsa (aż do kości). Temperatura winna osiągnąć prawie 100 stopni Celsjusza. Podawaj na półmisku razem z ziemniakami, groszkiem i kiełbaskami jagnięcymi.


Wybierz się do Wiednia, odwiedź tam Prater i słynną restaurację Schweizerhaus. Zamówi i rozkoszuj się najlepsza golonką z idealnie chrupiąca skórką. Rewelacja!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *