Hot dog z makrelą wędzoną po holendersku

Hot dog po holendersku czyli bułka posmarowana majonezem i wypełniona makrelą wędzoną obraną ze skóry.

Hot dog z makrelą to bardzo popularne w Holandii tzw. szybkie jadło, które napotkać można w przydrożnych budkach i barach. Holendrzy, choć to naród bardzo pracowity i pragmatyczny, to finezji nie mają za grosz. Pewnie z tego powodu filet z wędzonej makreli jedynie odzierają ze skóry i wkładają do bułki. Tyle, absolutnie tyle i nic więcej. Fakt, doskonale czuć w takim skromnym zestawie wędzoną makrelę, jednak jak dla mnie potrzebne tutaj było coś jeszcze. Do hot doga dodałem m.in. ukochany przez Holendrów majonez, ale wzbogaciłem go o kapary. Całość wyszła wybornie. Polecam.

Składniki

1 duża makrela wędzona;
2 bułki do hot dogów;
majonez;
kapary;
sałatka szwedzka;
jalapeno lub chilli;
sałata lodowa;
szczypiorek;
pieprz;

Przepis na hot dog z makrelą

Do małej miseczki nałóż kilka łyżeczek majonezu i dodaj 1-2 łyżki kaparów. Od Ciebie zależy, jak intensywny będzie ten dip. Pamiętaj jednak, że im więcej kaparów, tym bardziej słony będzie dip. Wędzona makrela też bywa słona, więc uważaj, aby nie przesadzić. Moim zdaniem kapary powinny jedynie złagodzić i nieco rozrzedzić majonez, nie mogą zaś go zdominować. Kapary przed dodaniem do majonezu grubo przesiekaj.

Całość dość obficie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Posiekaj trochę szczypiorku do smaku i dodaj do dipu majonezowego. Wymieszaj całość. Jeśli smak dipu Ci odpowiada przykryj miseczkę folią spożywczą i wstaw dip majonezowy do lodówki.

Wyjmij trochę ogórków z sałatki szwedzkiej i odsącz z nadmiaru płynu. Ogórki z tej sałatki są przyrządzone na słodko i zrównoważą nam słony smak wędzonej makreli i kaparów. Nie żałuj ich. Podobnie, jak papryczki jalapeno.

Pora zabrać się za makrelę. Oczywiście musi być jak najświeższa. Makrelę „otwórz” i usuń kręgosłup oraz ości, a następnie podziel ją na dwa filety. Z każdego fileta zdejmij skórę. Liście sałaty lodowej umyj i dobrze osusz z wody. Wyjmij dip majonezowy. To będzie doskonały hot dog z makrelą, uwierz mi.

Hot dog z makrelą propozycja podania

Bułki posmaruj od wewnątrz niedużą ilością majonezu z kaparami, a następnie nałóż do bułek liście sałaty lodowej. Na sałatę nałóż filety z makreli i jeszcze odrobinę majonezu z kaparami. Następnie połóż ogórki z sałatki szwedzkiej i jalapeno. Na koniec całość skrop ostrym sosem chilli. Znakomita przekąska, która udowadnia, że makrela to jedna z najlepszych ryb na świecie. I najzdrowszych.


Spróbuj również przepis na hot dog po węgiersku. Co za smak! Podobnie jak naleśniki gryczane z makrelą wędzoną. Rewelacja!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *