Wieprzowina z tofu po chińsku w sosie sojowym

Wieprzowina mielona i marynowane w sosie sojowym, paście chili i oleju sezamowym, a następnie smażone z kawałkami tofu i imbirem.

Wieprzowina z tofu? Mięso i tofu razem? Czy to pasuje? Pasuje. I to bardzo. Tofu jest bardzo pożywne i świetnie przyjmuje smaki konkretnej potrawy, a to danie również to potwierdza. Samo danie jest banalne w przygotowaniu i wymaga jedynie kilku składników, których nie stosuje się na co dzień, ale są one łatwe do kupienia. Wegetarianom, którzy z niedowierzaniem spoglądają na połączenie mięsa z tofu śpieszę wyjaśnić, że takie połączenie nigdy nie było i nie jest niczym nowym i nadzwyczajnym w kuchni chińskiej. Ta wieprzowina z tofu pokazuje wręcz, że to bardzo dobre połączenie.

Składniki

150 gramów dobrej jakościowo mielonej wieprzowiny;
300 gramów tofu;
sos sojowy;
olej sezamowy;
ocet ryżowy;
pół szklanki wywaru warzywnego;
mąka kukurydziana;
pasta chilli;
3 ząbki czosnku;
1 łyżka świeżego imbiru;
dymka;
olej arachidowy;

Wieprzowina z tofu przepis

Do miski wlej 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, a także 1 łyżkę octu ryżowego i wymieszaj wszystko. Następnie włóż do sosu 150 gramów dobrej jakościowo mielonej wieprzowiny (najlepiej z karczku lub łopatki). Dobrze połącz mięso z sosem i odstaw na 15 minut, aby mięso nabrało smaków marynaty.

Tofu umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli masz możliwość wyboru lepsze będzie tofu twarde (u mnie ponadto wędzone). Pokrój tofu w około 1 cm kawałki.

Do osobnej miski wlej pół szklanki wywaru warzywnego, dodaj 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę pasty chili (do kupienia w supermarketach), następnie zamieszaj i odstaw miskę na bok.

Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju arachidowego i wrzuć zamarynowane mięso. Smaż około 3 minut, aby mięso zbrązowiało. Następnie dodaj drobno posiekane imbir, czosnek i dymkę. Smaż kolejną minutę. Na patelnię wlej sos i duś mięso około 2 minut na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje.

Wieprzowina z tofu sposób podania

Na koniec do mięsa na patelni dodaj pokrojone w kostkę tofu i delikatnie wymieszaj. Smaż około 3 minut, aż tofu się zagrzeje, a sos je ładnie oblepi. Najlepiej smakuje podana od razu i posypana posiekaną dymką.


Wypróbuj przepis na klopsiki z tofu. Są całkie niezłe.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *