17 stycznia 2023

Smalec domowy

 Od bardzo dawna chodził za mną taki smalczyk. Zazwyczaj miałam okazję jadać go na weselach przy wiejskim stole, ale przygotowanie go w domu nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności. Wyszedł przepyszny!

Składniki (na 3 słoiki wielkości jak na zdjęciu):

  • 700 g świeżej słoniny
  • 300 g wędzonego boczku
  • 150 g surowych wędzonych frankfurterek
  • 2 cebule
  • 1/2 niedużego jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Słoninę zmielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach, ewentualnie drobno pokroić.

2. Kiełbaski również zmielić.

3. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebule i jabłko drobno posiekać. 

4. W garnku o grubym dnie umieścić zmieloną słoninę, ziele i liście. Postawić na małym ogniu i wytopić, aż zrobią się lekkie skwarki. Po tym wyjąć liście i ziele. 

5. Dodać posiekany boczek i kiełbaski. Jak boczek się przyrumieni, dodać cebulę i jabłko. Gotować na małym ogniu, aż cebula się zrumieni. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Zdjąć z ognia. Przestudzić i przelać do naczyń - u mnie 2 słoiki j 1 gliniane naczynie - wszystkie mniej więcej tej samej pojemności. 

6. Podawać na chlebie, można przed podaniem posolić i popieprzyć, świetnie też smakuje z ogórkiem kiszonym.

Smacznego!!!




4 komentarze:

  1. Naprawdę dużo przepisów na tym blogu, widać, że rzetelnie prowadzony.

    Ogólnie mój mąż szaleje za takim smalczykiem dlatego mam parę pytań odnośnie tej propozycji kulinarnej, mam nadzieję, że dostanę szybko odpowiedź :) Nie za bardzo wiem, skąd lokalnie wziąć taki garnek. Może ma Pani pomysł na jakiś zamiennik? Mieszkam w centrum Warszawy, Allegro i inne tego typu portale nie wchodzą w grę- boje się, że przyjdzie potłuczone. Drugie pytanie: na dnie zostawić dużo tej słoniki? dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnek z grubym dnem można kupić w większości sklepów z artykułami domowymi. Ewentualnie można użyć głębokiej patelni, również z grubym dnem, ale garnek jest wygodniejszy. Całą zmieloną słoninę wytapiany. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Chyba, że chodziło Pani o garnek z kamionki. Można go zastąpić słoikiem. Cześć swojego smalcu przelałam do takiego garnuszka, a resztę do słoików. Gotowy smalec rozdzielam mniej więcej po równo do słoików, by było tak i trochę skwarek i trochę samego tłuszczu.
      A garnek z kamionki też można dostać w sklepach z artykułami domowymi.

      Usuń
  2. Pyszne i znów muszę zrobić, tylko jabłka nie dodawałam nigdy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!