Zupa pieczarkowa krem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Najlepsza zupa z pieczarek jaką jadłam do tej pory. Miłośnicy tego dania rozsmakują się w tej potrawie!

Zupa pieczarkowa krem, to pyszne połączenie pieczarek, mleka i śmietany. Ugotowałam swoją zupę na bulionie drobiowym, dlatego też zachęcam do wykorzystania rosołu, którego już nikt nie chce jeść. Zawsze możesz zastąpić bulion wodą, ale wtedy zupa wymaga więcej przypraw. Do zabielenia użyłam creame fraiche 32%, ale jeśli nie posiadasz creame fraiche użyj tłustej śmietany. Zupa pieczarkowa krem to pyszny poczęstunek dla gości i pyszna propozycja na każdą uroczystość. świetnie będzie smakować z grzankami czosnkowymi lub cebulowymi.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Zupa pieczarkowa krem – składniki:

400 g pieczarek
100 ml białego wina
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 ml mleka
2 łyżki tłustej śmietany
300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
biały pieprz
sól
natka pietruszki
grzanki do posypania

Zupa pieczarkowa krem – wykonanie

Pieczarki umyj i osusz a następnie pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, posiekany czosnek i smaż do momentu aż utracą wodę. Zabierz z patelni kilka pieczarek i odrobinę cebuli by posypać na talerzu przed podaniem. Podlej winem i redukuj płyn następnie przełóż do garnka, w którym będziesz gotować swoją zupę krem. Ostudź i zblenduj na gładką konsystencję. Podlej bulionem i zagotuj. Dolej mleko i gotuj jeszcze całość chwilę do momentu aż mleko przestanie się pienić. Wyłącz ogień pod garnkiem i dodaj śmietanę. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Gdy już przelejesz do talerzy posyp pozostawionymi pieczarkami, cebulą, grzankami oraz natką pietruszki.

Smacznego!
Lidka


0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x