Zupa gulaszowa węgierska klasyka

Oryginalna zupa gulaszowa z Węgier z dodatkiem kawałków wołowiny oraz papryki, cebuli i pomidorów.

Zupa gulaszowa jest przez Polaków uwielbiana. Chyba każdy z nas taką zupę kojarzy z kuchnią węgierską. Z jednej strony to dobrze, bo kuchnia węgierska jest bardzo smaczna, z drugiej to bardzo źle. Źle, bo większość Polaków tradycyjną zupę węgierską po prostu masakruje. Koncentrat pomidorowy, kluski, pieczarki, cukinia to tylko niektóre składniki, jakie lądują w naszych zupach gulaszowych robionych na węgierską modłę. Błagam Was, rodacy, odpuście (poznaj przepis na bogracz gulasz). Jeżeli zaś chcecie od oryginalnego przepisu nieco odejść mimo wszystko nie przesadzajcie. Odstępstwa, jak poniżej będą OK. Inne już nie.

Składniki

800 gramów łopatki lub karczku wołowego;
2 cebule;
marchewka;
pietruszka;
seler;
żółta papryka;
czerwona papryka;
duży pomidor;
wędzona słonina;
smalec z mangalicy;
czosnek;
mielona słodka papryka;
ostra papryka;
kminek;
2-3 kiście laurowe;
3 ziemniaki;
sól;

Zupa gulaszowa przepis

Mięso pokrój w dość drobną kostkę, podobnie jak słoninę. Jeśli wolisz użyj wieprzowiny zamiast wołowiny. To częsta praktyka stosowana na Węgrzech, ponieważ wieprzowina jest tańsza i szybciej się gotuje.

Przygotuj warzywa: papryki pozbaw białych błonek i pestek, umyj je i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidora natnij „na krzyż”, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij z niego skórę. Obierz i pokrój w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.

Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu, a następnie wrzuć cebulę i słoninę. Smaż na średnim ogniu, aby cebula się zeszkliła, a słonina wytopiła. Dorzuć marchewkę, seler i pietruszkę. Dodaj łyżeczkę kminku i smaż 3-4 minuty, aż warzywa nabiorą smaku. Wrzuć na patelnię mięso i smaż wszystko na średnim ogniu kolejne 5 minut.

Gdy mięso się zrumieni zdejmij patelnię z gazu. Wsyp 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki. Wymieszaj, aby tłuszcz połączył się z papryką. Wstaw patelnię z powrotem na gaz. Podsmaż 20 sekund, a następnie wlej na patelnię 2 szklanki gorącej wody. Wymieszaj wszystko, aby powstał jednolity sos. Wrzuć na patelnię pokrojonego w drobną kostkę pomidora, 2 listki laurowe, a także 3-4 ząbki czosnku. Dodaj sól i ostrą paprykę do smaku.

Przełóż zawartość patelni do dużego garnka, dodaj pokrojoną świeżą paprykę, uzupełnij gorącą wodą i gotuj zupę gulaszową na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięso jest miękkie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dodaj również do smaku mieloną, słodką paprykę i trochę kminku. Gotuj zupę około 10 minut, aby ziemniaki zmiękły.

Zupa gulaszowa propozycja podania

Zupę gulaszową doprawisz najlepiej ostrą pastą paprykową CSIPOS. Kupisz ją na Węgrzech, albo w Polsce w sklepach z żywnością węgierską. Podawaj gorącą z pszennym pieczywem ozdobioną zieloną papryką. Prawdziwa zupa gulaszowa smakuje absolutnie wyjątkowo.


Oto specjalnie dla Ciebie smakowita kanapka z salami i czosnkiem prosto z Węgier.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *