Makaron po syczuańsku w 10 minut. Proste chińskie danie. Cała praca ogranicza się do wymieszania makaronu z pikantnym, słodko-kwaśnym sosem.
Czas: 10 minut
Liczba porcji: 2-3
Kalorie (dla podanej ilości składników): 1 156,0 kcal
Białka: 35,7 g
Węglowodany: 183,9 g
Tłuszcze: 30,8 g (wyłącznie zdrowe tłuszcze z orzechów i masła orzechowego)
Makaron łatwy do przygotowania jak zrobienie chińskiej zupki instant z torebki. I równie szybki w wykonaniu. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak.
Podstawę dania stanowi sos, aromatyczny, mocny w smaku, choć zarazem delikatny, bo po wymieszaniu z makaronem ginie gdzieś w tle, ale jest dobrze wyczuwalny. Jeśli nie przepadacie za ostrymi klimatami zrezygnujcie z chili.
Ważnym składnikiem dania są orzechy nerkowca: miękkie, delikatnie słodkie. Jeśli nie uda Wam się ich kupić możecie zastąpić je posiekanymi orzechami laskowymi lub orzeszkami ziemnymi.
Przepis pochodzi z bloga choosingchia.com
Składniki:
- Opakowanie makaronu ryżowego
- 20 g fasolki szparagowej
- Garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
- 2 łyżki nasion sezamu
Sos
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli lub 2 małe, suszone papryczki chilli 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj pół litra wody, wrzuć do wrzątku fasolkę (przekrój dłuższe strączki). Gotuj aż będzie al dente.
Krok 2
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
W międzyczasie wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu.
Krok 3
Wymieszaj makaron sosem i fasolką. Podawaj z orzechami nerkowca. Posyp ziarnami sezamu.
Smacznego!