poniedziałek, 16 stycznia 2023

Placki z selera i kalafiora

W ciągu ostatnich miesięcy rzadko przygotowywałam posiłki w domu. Obiady zazwyczaj zjadałam w pracy. Jednak ostatnio zatęskniłam za plackami warzywnymi i usmażyłam je w domu na sobotni obiad. Placki, które zostały, przeznaczyłam na burgery. Świetnie się w tej roli sprawdziły 😄😋




Składniki (na 10 placków):

pół kalafiora
seler średniej wielkości
jajko
2 łyżki kaszy manny
łyżeczka suszonego estragonu
sól
pieprz
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

  1. Seler obrać i pokroić na kawałki.
  2. Kalafior podzielić na różyczki.
  3. Seler zalać dużą ilością zimnej wody. Zagotować.
  4. Gdy woda zawrze, do selera dorzucić różyczki kalafiora. Całość posolić łyżeczką soli.
  5. Warzywa gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostudzenia.
  6. Chłodne warzywa zmielić w malakserze razem z suszonym estragonem.
  7. Do masy dodać jajko i kaszę manną. Dobrze wyrobić ręką.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Odstawić na przynajmniej kwadrans.
  10. Masę podzielić na 10 części. Uformować z nich okrągłe placki grubości ok. 1,5 cm. Obtaczać je w bułce tartej, a potem smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.


Placki świetnie sprawdzają się w burgerach:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.