Muffinki bananowe z czekoladą, albo jak wolicie babeczki bananowe to super prosty i pyszny deser. Z tym przepisem poradzi sobie każdy, dosłownie każdy kucharz. Te babeczki bananowe są wilgotne i puszyste w środku. Tak przygotowane babeczki mogą chwilę poleżeć i nadal będą wilgotne i świeże.

Muffinki są bardzo dietetyczne, bo większość cukru zastąpiliśmy słodkimi bananami. Dodatek cynamonu podkręci jeszcze bardziej ich smak.

Dlaczego warto przygotować muffinki bananowe z czekoladą?

Muffinki bananowe z czekoladą to modyfikacja klasycznego przepisu na muffinki bananowe. W tym przepisie do środka babeczek bananowych dodajemy pokruszoną, albo posiekaną przy pomocy noża czekoladę.

W zależności od tego czy chcecie zdrową wersję czy bardziej słodką wersję babeczek z czekoladą wykorzystajcie gorzką, albo mleczną czekoladę.

Muffinki bananowe z czekoladą można przygotować w kilka chwil i nie wymagają one od nas skomplikowanych składników. Moja ulubiona wersja tych babeczek, to te z dodatkiem odrobiny mlecznej, albo gorzkiej czekolady.

Babeczki bananowe z czekoladą robimy w klasyczny sposób. Mieszamy najpierw wilgotne składniki, a następnie suche, a na samym końcu wszystko razem.

Do tego przepisu najlepiej jest wykorzystać bardzo dojrzałe banany, takie które będzie ciężko zjeść, ale idealnie będą nadawały się do babeczek. Banany które są brązowe, czy wręcz czarne są dobre i spokojnie możecie je wykorzystać w swojej kuchni. A nawet lepiej kiedy są przedojrzałe. Dzięki temu masa z bananów rozejdzie się po całej muffince bananowej.

Muffinki bananowe z czekoladą smakuję pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Niestety znikają tak szybko, że od razu proponuje przygotować je z podwójnej porcji :)

Na moim blogu oprócz muffinek bananowych z czekoladą znajdziecie również proste i szybkie w przygotowaniu desery – tort czekoladowy z masą czekoladową albo coś dla tych wszystkich, którzy uwielbiają serniki – sernik na herbatnikach.

Muffinki bananowe z czekoladą składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 80g cukru
  • 200g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 50 ml mleka
  • 50g czekolady

W tym przepisie banany powinny być bardzo dojrzałe.

Muffinki bananowe z czekoladą przepis

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki czyli przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy olej, mleko i dodajemy rozgniecione drobno przy pomocy widelce banany.

Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Nigdy nie róbcie tego odwrotnie, bo babeczki bananowe nie będą już takie puszyste. Ciasto dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszamy i następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Wypełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy w 170 st. C przez około 25 minut. Tym razem w piekarniku powinniśmy ustawić funkcję pieczenia – termoobieg oraz góra i dół.

Muffinki bananowe z czekoladą
Muffinki bananowe z czekoladą

Smacznego!