Tiramisu w pucharkach

kremowy deser z biszkotami w szklance
Tiramisu w pucharkach
 

Przejrzałam dziś bloga i okazało się, że nie ma na nim przepisu na tiramisu? Jak do tego doszło? nie wiem 😁. To tak rewelacyjny i prosty do przygotowania deser i z pewnością  nie ma osoby, która by go nie lubiła.

Dlatego dziś nadrabiam to niedopatrzenie i zapraszam Cię na tiramisu w pucharkach. Według mnie smakuje najlepiej, jak postoi jeden dzień w lodówce, choć przyznam szczerze, że trudno się jest mu się oprzeć i go nie zjeść.

W oryginalnym przepisie jest dodawane amaretto, ja nie przepadam za tym likierem, więc dodałam likier kawowy i moim zdaniem bardzo godnie go tutaj zastąpił.

Jajka  przed rozbiciem warto sparzyć wrzątkiem, jeśli obawiasz się salmonelli. Pamiętaj, aby składniki na krem były w temperaturze pokojowej, jeśli będą miały różną temperaturę, krem może się zwarzyć.

Przepisy na tiramisu na blogu

Na blogu znajdziesz także tiramisu w innych odsłonach:


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.

 

deser z kakao i kawą w szklanym naczyniu

 

 

Tiramisu w pucharkach 

Czas przygotowania: 30 minut

Proporcje na 4 pucharki

Składniki:

  • 100 ml mocnego espresso
  • 30 ml likieru kawowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 250 g mascarpone
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki kakao

 

Wykonanie

  • Zaparz kawę, wlej do niej likier, odstaw do wystudzenia. 
  • Do miski włóż żółtka, dodaj cukier i ubij na puszystą jasną masę.
  • Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, miksując do połączenia się składników.
  • Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Przełóż do kremu i delikatnie wymieszał łopatką.
  • Biszkopty przekrój na pół, maczaj je z obu stron w wystudzonej kawie. Staraj się, aby zbytnio nie nasiąkły, bo się rozpadną, zanim je włożysz do pucharków.
  • Ułóż jedną warstwę biszkoptów w pucharkach. Wyłóż na nie połowę kremu. Posyp krem kakao.
  • Namocz w kawie kolejną warstwę biszkoptów, ułóż ją na kremie.
  • Wyłóż resztkę kremu na biszkopty i wyrównaj.
  • Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Na koniec tuż przed podaniem deserów posyp je kakao.



Komentarze