wtorek, 10 stycznia 2023

Potrawka z dzika


Potrawka z dzika z czerwonym winem.

Przeważnie kupuję już pokrojone mięso z dzika na gulasz, jeżeli mamy mięso w jednym kawałku, należy pokroić je kostkę o boku (tak mniej więcej) 2 - 3 cm.




Mięso włożyć do miski, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać nacierając mięso sosem.

Odstawić na około godzinę.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę podsmażyć na tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i cukru, dusić 5 minut, dodać pokruszone suszone grzyby, chwilę razem przesmażyć, dodać starte warzywa, przesmażyć, dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, jałowiec), wlać gorący bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda) i dusić, aż warzywa będą miękkie. Przełożyć warzywa do garnka z grubym dnem i trzymać na małym ogniu.

Mięso oprószyć mąką i partiami smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z warzywami i dusić pod przykryciem.

Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać miód, wlać wino i dalej dusić co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło do dna i nie przypaliło się.

W razie potrzeby, w czasie duszenia, dolać trochę gorącej wody.

Jeżeli potrzeba doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem lub cukrem.

Można zagęścić zasmażką z mąki i masła.

Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, szybko zasmażyć nie rumieniąc. Wlać 100 ml zimnej wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać.

Całość zagotować.



  • 600 g mięsa gulaszowego z dzika (ja kupuję mięso na gulasz już pokrojone),

  • 100 ml sosu sojowego,

  • mąka do oprószenia mięsa,

  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej, tłuszcz gęsi),

  • 1 cebula,

  • 1 marchewka,

  • 1/2 pietruszki,

  • 10 g suszonych grzybów,

  • 1/4 średniego selera,

  • 8 ziaren pieprzu czarnego,

  • 3 kuleczki ziela angielskiego,

  • 3 jagody jałowca,

  • 1 listek laurowy,

  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,

  • 300 ml bulionu z dziczyzny, z gęsi, z kaczki lub wołowego

  • 1 łyżka miodu (u mnie gryczany),





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz