Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Kotlety z włoszczyzny to świetny pomysł jak zagospodarować pozostałe po bulionie warzywa. Według mojej ankiety na Instagram Stories 40% z Was przygotowuje z warzyw sałatkę jarzynową, 20% pasztet, 5% przygotowuje coś innego i niestety aż 35% wyrzuca! Już ja Wam znajdę super przepisy, aby ich nie marnować 🙂 Swoją drogą zapraszam do obserwacji mojego profilu na Instagramie @wegeprzepis !

Zobacz także inne pomysły na wykorzystanie włoszczyzny: pasztet jaglano-soczewicowy z włoszczyzną oraz keto sałatkę jarzynową.

Przepis na rosół wegański znajdziecie tutaj. Zobacz również więcej przepisów na kotlety 🙂


Przepis na kotlety z włoszczyzny


Składniki

  • 550 g warzyw z bulionu*
  • jajko
  • łyżeczka soli**
  • 1½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*** (195 g)
  • łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 3 łyżki oleju (30 g)

Opcjonalnie

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (45 g)
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • łyżka suszonej natki pietruszki

* 2 duże marchewki, ¼ selera, 3 małe korzenie pietruszki, ½ pora
** 1½ łyżeczki jeśli warzywa nie były solone przy gotowaniu bulionu!
*** możecie użyć zwykłej mąki pszennej


Czas przygotowania:
10 minut
Czas smażenia:
2 x 8 minut
Ilość: 20 sztuk

Przygotowanie

  1. Warzywa z bulionu dobrze odcedzamy, dodatkowo możecie lekko ścisnąć w rękach por i seler, gdyż lubią nasiąkać wywarem.
  2. Następnie por kroimy na jak najcieńsze plastry, w związku z tym, że posiada on łykowatą strukturę i jego zblendowanie może nie być możliwe.
  3. Wszystkie warzywa blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie możecie również część z nich zetrzeć na tarce, albo drobno posiekać 🙂
  4. Następnie do warzyw dodajemy jajko, mąkę, paprykę wędzoną i opcjonalnie koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i suszoną natkę pietruszki, całość dobrze mieszamy.
  5. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta do smażenia, delikatnie rozpłaszczamy. Najlepiej smażyć na dużej patelni, po około 10 kotletów.
  6. Smażymy do zarumienienia z obu stron.

Oczywiście kotlety z włoszczyzny doskonale smakują w towarzystwie wszelkiego rodzaju sosów lub dipów (u mnie z sosem czosnkowym!), jak również jako dodatek do tradycyjnego obiadu, np. ziemniaków puree i surówki 🙂

Kotlety z włoszczyzny po bulionie
Kotlety z włoszczyzny po bulionie

Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów!


A może wegetariańskie słodkości?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (3 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.