Oleje smakowe – do jakich dań pasują?

 


#artykuł sponsorowany

Olej to jeden z podstawowych produktów w każdej kuchni. Jest niezbędny zarówno wtedy, gdy chcemy usmażyć mięso, jak i zrobić zapiekankę czy sałatkę warzywną. Ale dla podkreślenia smaku dań warto zastąpić klasyczny olej tym w wersji smakowej. Jeżeli zastanawiasz się, jakie są smaki oleju i do jakich potraw pasują, to przygotowaliśmy krótkie kompendium wiedzy.

 

Do jakich potraw najlepiej pasują oleje smakowe?

W ofercie marki Vertego znajdują się oleje klasyczne oraz smakowe. W zależności od preferencji, można wybrać bardziej delikatne, ziołowe produkty, jak i takie, które nadadzą potrawie ostrości za sprawą papryczki chili. Można je łączyć z wieloma daniami na zimno oraz takimi, które wymagają obróbki cieplnej. Przedstawiamy najlepsze połączenia, dzięki którym dania będą znikały z talerzy w mgnieniu oka. 

 

Oleje w wersji smakowej są coraz bardziej popularne, a jest to zasługa tego, że prostym sposobem dodają daniom aromatu i wyrazistości. Trzeba tylko zgłębić tajniki idealnego połączenia. Można stosować się do sprawdzonych przepisów, ale polecamy też wybrać oleje smakowe Vertego w zestawie, a następnie eksperymentować w kuchni z różnymi smakami i połączeniami... Sięgając po olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia o smaku bazylii, można dodawać go do sałatek warzywnych, sosów, dipów, a także do tostów z pomidorami i bazylią. Olej rozmarynowy doskonale sprawdzi się do marynat mięs, owoców morza czy do smażenia kotletów mielonych. Jeżeli chodzi o oleje czosnkowe, to one bez dwóch zdań królują w kuchni włoskiej i wyśmienicie smakują z makaronami. Niektórzy nie wyobrażają sobie też pizzy bez oliwy czosnkowej. W szybkiej wersji można podawać ją jako przystawkę wraz z bagietką lub ciabatą. Gwarantujemy, że prostota również może okazać się rajem dla podniebienia. Ostatni z olejów smakowych, który jest godny polecenia, to olej z papryczką chili. Z uwagi na to, że jest pikantny, to będzie stanowił idealne połączenie z rozgrzewającymi zupami krem, zupą meksykańską, carpaccio, grillowanym mięsem oraz pieczonymi warzywami. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą wybierać ten olej do marynowania mięs. 

 

Smakowe oleje w sprayu – dlaczego warto po nie sięgnąć?

Sztuka gotowania polega na tym, żeby było nie tylko smacznie, ale też i zdrowo. Wybierając oleje smakowe w sprayu sygnowane marką Vertego, zapewnione jest jedno i drugie. Oleje w sprayu to prawdziwy fenomen, ponieważ dzięki takiemu dozowaniu produktu, potrawy potrafią zawierać aż dziesięciokrotnie mniej kalorii. Tak znaczne obniżenie kaloryczności sprawia, że smakowe oleje w sprayu są nieocenione dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrową dietę. A to dlatego, że spray pozwala na użycie minimalnej ilości oleju, jaki jest potrzebny do smażenia czy pieczenia. Mimo to aromat oleju smakowego przedostanie się do potrawy i podbije jej walory smakowe. 

 

Wszystkie oleje rzepakowe smakowe dostępne na https://vertego.pl/, to bogate źródło cennych kwasów Omega–3 oraz witaminy K i E. Idealnie nadają się do sałatek, smażenia, jak i pieczenia. Niezastąpione w każdej kuchni!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger