Jak wykorzystać dojrzałego banana w kuchni? 5 pomysłów

Jak wykorzystać dojrzałego banana w kuchni? 5 pomysłów

Banan to owoc, z którego możemy przyrządzić wiele pysznych przekąsek na szybko. Banany zawierają dużo potasu, są również cennym źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Polecane są więc dla osób, które chcą wzmocnić swój organizm, zwłaszcza sportowców. Dostarczają one też dużo witamin takich jak C, A, E, K i B6. Z racji tego, że na 100 g dojrzałego banana dostarczamy około 24 gramów cukru do organizmu, należy umiejętnie wprowadzać go do diety. Poniżej przedstawiamy jak możemy wykorzystać w codziennej diecie ten sycący owoc na pięć sposobów. Zapraszamy do lektury.

Kolorowe smoothie

Banan dzięki swojemu słodkiemu smakowi doskonale sprawdza się jako baza deserowych koktajli. Zastępuje bowiem w nich cukier i można go łączyć z innymi, mniej słodkimi owocami takimi jak kiwi czy pomarańcze, a także warzywami. My polecamy świetne i energetyzujące smoothie z kiwi, które doskonale zastąpi nam poranne śniadanie. Połączmy w blenderze banana z kiwi oraz dodajmy 3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki wiórków kokosowych i mleko – najlepiej migdałowe (ok. 200 ml). Owoce przed zmiksowaniem obierzmy ze skórki. Całość zmiksujmy na gładką masę. Z kolei drugą, bardziej słodką wersją smoothie z bananem jest wersja czekoladowa. Tu połączmy obranego banana z łyżką kakao, łyżką miodu i szklanką mleka ryżowego bądź owsianego.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to najczęściej wykorzystywany przepis, gdy w naszej kuchni pojawiają się dojrzałe banany. Stanowi on świetną alternatywę wobec klasycznego pieczywa, jak również słodką przekąskę. Jego przyrządzenie jest bardzo proste i sprowadza się do przygotowania pulpy z bananów, którą następnie łączymy z resztą składników i wypiekamy. Taki chlebek doskonale sprawdzi się w kuchni każdej zabieganej kobiety, bowiem jego przygotowanie zajmuje naprawdę mało czasu. Smak i zapach z kolei jest obłędny.

Szczegółowy przepis znajdziesz pod linkiem: https://uczymyjakslodzic.pl/chlebek-bananowy-prosty-przepis-na-pyszna-i-zdrowa-przekaske/. Sprawdź koniecznie!

Pancakes

To kolejny szybki i pyszny sposób na wprowadzenie banana do swojej diety. Te słodkie placuszki przypadną do gustu, zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom. Do ich przygotowania poza 1 dojrzałym bananem będziemy potrzebować także: mąki pszennej (1,5 szklanki), proszku do pieczenia (2 łyżeczki), sody (pół łyżki), jajek (2 szt.), mleka (250 ml), maślanki (300 ml), a także naturalnej esencji waniliowej (pół łyżeczki) oraz oleju (najlepiej kokosowego) do smażenia. Placuszki przygotuj, obierając i rozgniatając banana, którego połączysz następnie z mokrymi składnikami (jajka, mleko, maślanka, esencja). W kolejnym kroku dodaj do nich suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, sól) i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni układaj porcje ciasta i smaż na złoto z obu stron.

Słodkie ciasteczka

To najszybszy przepis na wykorzystanie banana – poza smoothie – jaki poznasz. Wystarczy pulpę bananową wymieszać z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi, rodzynkami. Następnie uformuj małe kuleczki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Domowe lody bananowe

By zrobić lody wystarczy nam banan (może być wcześniej lekko zmrożony), który umieszczamy w blenderze wraz z mlekiem bądź jogurtem. Po wymieszaniu i uzyskaniu gładkiej masy przełóżmy masę do foremek na lody i umieśćmy w zamrażalniku na minimum 3-4 godziny. To szybkie i zdrowe przekąski owocowe, które pokochają dzieci!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*