Śledzie w sosie tatarskim

 Filety śledziowe w sosie śmietanowym z marynowanymi pieczarkami, ogórkiem konserwowym.



Składniki: 

800 g filetów a'la matjas

5 dużych ogórków konserwowych,

ok 170 g marynowanych pieczarek,

200 g śmietany 18%,

łyżka majonezu,

pęczek natki pietuszki,

pieprz


Przygotowanie:

Filety moczymy w wodzie przez 30 minut, następnie wymieniamy wodę i dalej moczymy przez 30 minut - aby pozbyć się nadmiaru soli. Przed przygotowaniem należy sprawdzić czy są odpowiednio słone. Jeśli są jeszcze za bardzo - powtórzyć.

Śledzie kroimy w paski około 0,5 cm.

Ogórki i pieczarki kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzie wraz z majonezem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i szczyptą pieprzu. Mieszamy.
Odstawiamy na noc do lodówki.


Komentarze