sobota, 31 grudnia 2022

Kruche ciasteczka z migdałami

Te ciasteczka są pyszne, bardzo kruche i pełne migdałów. Upieczone na maśle, a migdały, które użyłam były pieczone. Upiekłam je na świąteczny stół. Przechowywane w szczelnym słoju postoją bardzo długo, nawet ponad tydzień. Bardzo polecam.

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

20 dag masła 82 % ( ewentualnie margaryny )

1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag migdałów ( użyłam pieczonych ) 


Dodatkowo:

mąka pszenna do oprószenia stolnicy

 

 

 Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

1. Migdały przekładamy do woreczka, następnie za pomocą wałka rozgniatamy je, wystarczy kilka rady je przewałkować. można ewentualnie drobno pokroić.

2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy rozdrobnione migdały i ponownie zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum pół godziny.

3. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykrawamy o dowolnych kształtach ciasteczka. Następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasteczka studzimy.

5. Wystudzone ciasteczka są gotowe do podania.

 


 

 

 Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.

Grubość wałkowanego ciasta dowolna, mogą być grubsze jak i cieniutkie.

Można je przechowywać ponad tydzień w szczelnym słoju.
 
 

 

2 komentarze: