Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują.

Poziom trudności: średni

Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta)

pieczone pierogi z pstrągiem

Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem.

Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki.

Składniki:

  • Wędzony pstrąg
  • 1 duży ziemniak
  • Mała cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 1/2 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 9-10 łyżek cieplej wody

Przygotowanie:

Krok 1
Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw na 5 minut. Przesiej mąkę do większej misy, dodaj sól i wymieszaj.

Krok 2
Wbij jajko do miseczki z zaczynem i wymieszaj energicznie rózgą. Dodaj 4 łyżki oliwy, znowu wymieszaj.
Przelej całość do misy z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką (albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być wilgotne. Liczba łyżek wody w przepisie jest umowna, bo ostateczny efekt, jeśli chodzi o wilgotność zależy od wielkości jajka – duże w większym stopniu nawilży ciasto. Jeśli ciasto jest suche, dodaj trochę wody – jedną, dwie łyżki maks. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Krok 3
Pokrój ziemniaka (może być nieobrany) w cienkie plasterki, a cebulę w pół krążki. Rozgrzej masło na patelni, dolej łyżkę oleju wsyp cebulę. Zamieszaj i smaż minutę. Dodaj plastry ziemniaka i smaż przez kolejne 5 minut na dość intensywnym ogniu, aż warzywa będą już tylko lekko twarde.

Krok 4
Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora).

Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut.

Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

pieczone pierogi z pstrągiem

Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na około 20 minut, albo aż mocno się przyrumienią.

Pierogi przekłóż na kratkę i przykryj ściereczką, żeby chwilę odpoczęły, a znajdująca się wewnątrz nich para nawilżyła ciasto. Jeśli jest mocno spieczone posmaruj wodą i przykryj ściereczką.

W taki sposób najlepiej też odgrzewać pierogi. Rozgrzej bardzo mocno patelnię, zwilż pierogi wodą, połóż na patelni, przykryj pokrywką i podgrzewaj ze 2 minuty. Będą z znowu cieplutkie i pysznie chrupiące.