Stifado czyli gulasz wołowy to popularne w całej Grecji danie jadane bardzo chętnie szczególnie zimą. Przyrządza się je „od święta” albo na specjalne okazje. Kuchnia grecka nie jest specjalnie skomplikowana, ale za to pełna smaku i aromatu. Nie inaczej jest ze stifado. Do wołowiny, a czasem cielęciny lub nawet królika dodaje się mnóstwo szalotki lub cebuli perłowej oraz pomidory. Przyprawami są czerwone wino oraz m.in. cynamon i oregano. Całość wymaga cierpliwości, bowiem mięso winno się dusić dość długo. Nie tylko po to, by stało się miękkie, ale przede wszystkim po to, aby sos jemu towarzyszący nabrał cudownego smaku.
Składniki
1 kilogram karkówki lub łopatki wołowej;
200 ml bulionu wołowego;
200 ml czerwonego wytrawnego wina;
około 25 sztuk małej cebulki perłowej lub szalotki;
pół szklanki oliwy z oliwek;
4 ząbki czosnku;
2 łyżki czerwonego octu winnego;
400 ml przecieru pomidorowego;
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego;
łyżka suszonego oregano;
3 liście laurowe;
1 duża laska cynamonu;
suszone chilli;
sól, pieprz;
Stifado gulasz wołowy przepis
Ważnym składnikiem stifado jest domowy bulion wołowy, dzięki któremu potrawa będzie miała wspaniały smak. Dobrze jest ugotować go wcześniej i np. zamrozić. W takim przypadku wystarczy wyjąć jego porcję i rozmrozić przed przygotowywaniem potrawy.
Przygotuj mięso i cebulki perłowe
Mięso pokrój w grubą kostkę o wielkości nawet 4 do 5 centymetrów. Obierz cebulki perłowe lub szalotki. Absolutnie nie można zastosować zwykłej cebuli, ponieważ jest zbyt ostra w smaku. Te pierwsze zaś podczas gotowania stają się słodkie nadając daniu cudownego smaku. Cebulek musi być objętościowo mniej więcej tyle samo, ile mięsa, jednym słowem dużo.
Smażymy cebulki perłowe
Wlej na patelnię połowę oliwy i podgrzej lekko, a następnie wrzuć cebulki. Smaż je na niezbyt mocnym ogniu około 10 minut, aby się lekko zrumieniły. Przesmażone cebulki zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Odstaw cebulki na bok, wykorzystasz je później.
Smażymy mięso na stifado
Wlej na patelnię, na której smażyła się cebula pozostałą oliwę i wrzuć mięso. Smaż krótko na dość mocnym ogniu, aby się pięknie zrumieniło. Następnie przesmażone mięso przełóż do dużego garnka. Na patelnię po smażeniu mięsa wlej gorący bulion wołowy i delikatnie zeskrob plastikową łopatką „smaczek” z patelni. Wlej zawartość patelni do garnka z mięsem.
Stifado sposób przygotowania
Do mięsa dodaj przecier pomidorowy a także koncentrat pomidorowy. Dodaj również przyprawy: czosnek, liście laurowe i płatki chilli, a następnie laskę cynamonu. Wlej wino i ocet winny. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Zamieszaj, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i duś stifado około 80 minut.
Porada-> Stifado winno dusić się, jak nasz rosół gotuje, czyli ledwie pyrkać.
Mięso powinno być już „na ząb”. Wrzuć do garnka przesmażone na początku cebulki. Nie mieszaj za dużo, aby mięso nie rozpadło się. Przykryj garnek i duś gulasz na wolnym ogniu kolejne 40 minut.
Sposób zajadania
Podawaj z białym pieczywem, puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub z makaronem w kształcie ryżu (orzo). Ten grecki gulasz wołowy zachwyci Cię genialnym smakiem sosu i miękkością mięsa.
Wypróbuj także przepis na jagnięcina w pomidorach.