Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 18 grudnia 2022

Ciasto Góra lodowa

Ciasto obłędnie słodkie, ale mała porcja zdecydowanie nie zaszkodzi ;) U mnie, na świątecznym stole było w zeszłym roku. W tym do końca jeszcze sama nie wiem co zrobię. 

Składniki na blaszkę 24x36cm

Biszkopt:
4 jajka
150g drobnego cukru
80g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Beza orzechowa:
5 białek
szczypta soli
200g drobnego cukru (1 szklanka)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
200g posiekanych orzechów włoskich

Krem budyniowy:
5 żółtek
1 mały cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
100g cukru
500ml mleka
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
250g masła 82%

Krem (polewa) z mlekiem w proszku
200g masła
100g cukru
125ml wody
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
Woda z cytryną do ponczowania
240g okrągłych biszkopcików

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy do biszkoptu. Mieszamy szpatułką do połączenia. Przelewamy na blaszkę wyłożoną (tylko na spodzie!) papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 25 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy- wyciągamy). Studzimy.

Beza orzechowa:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Do gotowej bezy wsypujemy posiekane orzechy. Mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30 minut. Po tym czasie skręcamy temp. do 160°C i suszymy jeszcze 10 minut. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.

Krem budyniowy (sam budyń można przygotować wcześniej):
Żółtka mieszamy z dodatkiem 150ml mleka i mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami. Do gotującego się wlewamy rozmieszane żółtka. Mieszamy intensywnie by nie było grudek. Zestawiamy z palnika, przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni budyniu. Dzięki temu budyń z wierzchu nie zeschnie. Studzimy. Masło ucieramy kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy budyń. Mieszamy na średnich obrotach miksera, by krem się nie zważył.

Krem (polewa) z mlekiem w proszku (robimy w momencie gdy całe ciasto jest już złożone):
W rondelku z grubym dnem umieszczamy wodę, masło oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Gdy składniki nieco przestygną dodajemy przesiane mleko w proszku i energicznie mieszamy. Możemy wspomóc się blenderem z założoną trzepaczką, wtedy będziemy mieć pewność że nie zostaną nam żadne grudki. Krem dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

Przełożenie:
Biszkopt- poncz z wody i soku z cytryny- połowa kremu budyniowego- beza orzechowa- druga część kremu budyniowego- biszkopty przeciętą stroną ułożone na kremie- polewa jasna naprzemiennie z ciemną


4 komentarze:

  1. Obłędnie wyglądający deser, obok którego nie można przejść obojętnie! Wygląda cudnie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej! Idealne ciasto na wiele okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na dość wymagające, ale chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do biszkoptu dajemy 2x mąkę pszenną? 80 g i 60 g ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodziło oczywiście o mąkę ziemniaczaną:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.