Sernik z ziemniakami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Moja dzisiejsza propozycja zawiera w sobie ugotowane ziemniaki. Jeśli jesteście ciekawi smaku, to polecam Wam przetestować :)

Składniki:

- 1 kg twarogu

- 250 g ugotowanych ziemniaków

- 200 g masła

- 1 szklanka cukru pudru

- 8 jajek

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 4 łyżki rumu

- 50 g rodzynek

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na pół godziny. Następnie odcedzamy i gdy trochę obeschną obtaczamy je w odrobinie mąki. Twaróg i ziemniaki mielimy. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz po łyżce masy serowo-ziemniaczanej, cały czas miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie całość mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki. Mieszamy. Sernik przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w 180 C. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem. 




Komentarze