Menu Zamknij

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy to ciasto, które łączy w sobie dwa smaki, a mianowicie aromatyczny piernik i delikatny sernik. Wyglądem przypomina sernik królewski i podobnie się go robi z tą różnicą, że do ciasta kruchego oprócz kakao dodajemy również 1 łyżkę przyprawy do piernika. Właśnie dodatek tej przyprawy sprawia, że ciasto nabiera aromatu piernikowego. Robiąc sernik piernikowy możemy wykorzystać ser z wiaderka (ja taki dałam) lub użyć twarogu trzykrotnie zmielonego. Do masy serowej można również dodać rodzynki lub owoce kandyzowane. Aby sernik piernikowy się udał nie należy zbyt długo miksować masy serowej (tylko do połączenia składników). Ponadto podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, a po upieczeniu ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik piernikowy to proste, smaczne ciasto idealne na święta Bożego Narodzenia.

Sernik piernikowy

Składniki na blaszkę o wymiarach 24×24 cm.

Składniki na Sernik piernikowy:

Ciasto piernikowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (45 g)
  • 3 duże jajka + 3 białka od ciasta
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
Sernik piernikowy

Przygotowanie Sernika piernikowego:

  1. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do miski. Dodać cukier, zimne, pokrojone w kostkę masło i przyprawę od piernika. Całość posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Następnie dodać żółtka, śmietanę i ręką zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie jedną część ciasta wyjąć z lodówki i wykleić nią spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłóć widelcem i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 15 minut.
  2. Do większej miski przełożyć ser, dodać cukier, miękkie masło, wsypać proszek budyniowy. Całość zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie do masy serowej dodawać po 1 jajku i białka pozostałe od ciasta piernikowego. Miksować około 10 sekund. Następnie wlać śmietankę, dodać skórkę pomarańczową i całość wymieszać delikatnie szpatułką. Masę serową wylać na podpieczony spód. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach na masę serową. Można ciasto ścierać na talerz i nakładać delikatnie na ser.
  3. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec około 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st.C. i piec 45 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). Po tym czasie piekarnik skręcić i sernik studzić przez 15 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia.
  4. Ostudzony sernik piernikowy wyjąć z piekarnika i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  5. Polecam wypróbować przepis na ciasto Makowa Panienka.
Sernik piernikowy
Sernik piernikowy
Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Ciasto Popapraniec - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *