grudnia 17, 2022

Pierniczki owsiane

Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku charakteryzujące się długą trwałością, którą zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej suchości wypieku. W zimnym i suchym miejscu możemy przechowywać je nawet kilka miesięcy.

Za pierwowzór dzisiejszych pierniczków niektórzy uważają miodowe ciastka z pieprzem wypiekane już w starożytnym Rzymie. Wiele osób początków tych pysznych ciastek dopatruje się dopiero w średniowieczu, kiedy to rozpropagować je mieli benedyktyni, którzy zalecali ich jedzenie na przeziębienie. Już wtedy znano rozgrzewające i antybakteryjne właściwości przypraw korzennych.

Benedyktyńskie ciasteczka wkrótce zaanektowały się w niemieckich miastach. Bardzo szybko stały się deserem dostępnym nie tylko w aptekach, ale też na stołach zamożnych mieszczan - wysokie ceny egzotycznych przypraw sprawiały, że stanowiły one symbol luksusu.

Pierwsze wzmianki o piernikach w Polsce pochodzą z XV wieku. Ich nazwa nawiązuje do słowa "pierny", które oznacza coś pieprznego. Choć obecnie najbardziej kojarzonym miejscem z piernikami jest Toruń (nie bez powodu, to tam powstało najwięcej zakładów piekarniczych oferujących pierniki w Europie), to pierwszym miastem, w którym pojawiły się te korzenne wypieki był Gdańsk.

Klasyczne pierniki przygotowywane są z mąki pszennej lub żytniej z obowiązkowym dodatkiem miodu i przypraw korzennych. W poprzednich latach przygotowywałam już ciasteczka korzenne ze znacznie ograniczoną ilością miodu (Świąteczne pierniczki), a nawet z mąk niezawierających glutenu (Bezglutenowe pierniczki). Nie są to klasyczne pierniki, ale są dobrą opcją dla osób, które wymagają pewnych ograniczeń żywieniowych - jak osoby z celiakią czy choćby cukrzycą lub insulinoopornością.

Miód to produkt o wysokim indeksie glikemicznym, nie jest więc zalecany osobom z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jednak jednak zdecydujecie się na jego dodatek do ciastek pamiętajcie, aby wybrać miód akacjowy, a słodkości przygotować z mąki z pełnego przemiału. I nie przejadajcie się pierniczkami 😉

Przyprawę korzenną do pierników bez problemu możemy kupić w sklepie, ale możemy też sami przygotować taką mieszankę w domu. 



Pierniczki owsiane - przepis 

Do przygotowania przyprawy korzennej będą Ci potrzebne:

  • 50g cynamonu,
  • 20g goździków,
  • 10g imbiru,
  • 10g kardamonu,
  • 10g gałki muszkatołowej,
  • 10g anyżu.
Do przygotowania pierniczków będą Ci potrzebne:
  • 300g mąki owsianej + mąka do podsypania blatu,
  • 80ml oleju rzepakowego,
  • jajko,
  • 4 łyżki miodu (60g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie bezglutenowy),
  • 2 łyżki domowej przyprawy korzennej,
  • 4 łyżki ksylitolu (40g).

1. Wymieszaj w misce suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i ksylitol, a następnie dolej olej, miód i ponownie wymieszaj.
2. Do wymieszanych składników wbij jajko i wszystko zmiksuj.
3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut.
4. Blat podsyp mąką, wyłóż ciasto z miski i wyrabiaj rękoma. Jeśli będzie zbyt luźne dosypuj po trochu mąki, dopóki ciasto nie przestanie kleić się do rąk.
5. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 centymetra i wykrój ciasteczka.
6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger