Ciasto Dare

Ciasto Dare to bardzo smaczne ciasto przekładane, składające się z kakaowego biszkopta, masy czekoladowej, wkładki Dare oraz polewy czekoladowej. Wkładka Dare to nic innego jak ubite białka z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów oraz pokruszonych wafelków Dare, od których wywodzi się nazwa ciasta.



Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, pięknie wygląda i jest wysokie, śmiało może zastąpić nawet tort. Ciasto Dare to idealny wypiek na Święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Wbrew pozorom wcale nie jest trudne do zrobienia. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis.

CIASTO DARE – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru czekoladowego (opcjonalnie)
  • 1 śmietan-fix

WKŁADKA DARE

  • 6 białek
  • 180 g drobnego cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 opakowanie wafli Dare (milk chocolate cream 142 g )

POLEWA

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki


Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, do uzyskania szklistej i puszystej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników.
  • Przesianą mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy na blaszkę (24×24 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.

WKŁADKA DARE

  • Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy do uzyskania szklistej masy.
  • Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
  • Wafelki Dare kruszymy na mniejsze kawałki. Ja wybrałam wafelki Dare z kremem z czekolady mlecznej 142 g. Możecie je również zastąpić innymi wafelkami z kremem czekoladowym.
  • Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe, orzechy oraz pokruszone wafelki. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Całość przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.


MASA CZEKOLADOWA

  • Śmietankę kremówkę przelewamy do rondelka, wstawiamy na gaz i podgrzewamy. Do śmietanki dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, podgrzewamy, ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Następnie zdejmujemy rondelek z gazu, odstawiamy do przestygnięcia i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by mieć pewność, że śmietanka będzie odpowiednio schłodzona.
  • Schłodzoną śmietankę z dodatkiem czekolady przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix.

POLEWA

  • Czekoladę rozpuszczamy w śmietance kremówce w tak zwanej kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie

  • Na pierwszy blat biszkopta wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę wykładamy wkładkę Dare a na nie rozprowadzamy pozostałą masę. Na wierzch wykładamy drugi blat biszkopta.
  • Przestygniętą polewę wykładamy na wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.6 / 5. Oddanych głosów: 5

8 komentarze

  1. Witam, można wiedzieć gdzie kupione wafle,ciasto wygląda bardzo efektownie i smacznie 😋😊pozdrawiam

  2. Mam blaszkę 25 na 35 czy mogę upiec to ciacho w niej,czy nie będzie za duża,innej nie mam.

Dodaj komentarz

14 − sześć =