keto panforte di siena

Keto panforte di Siena (Paleo, LowCarb, Vegan)

Keto panforte di Siena – bożonarodzeniowy wypiek prosto z Włoch

No i zebrało mi się na przedświąteczne podróże… Co ja bym dała, żeby znaleźć się teraz w pięknej Toskanii, najlepiej latem… 😀 Obecnie jest tam zresztą z pewnością także urokliwie, tym bardziej, że poza sezonem można zwiedzać bez towarzystwa tłumów ludzi. Najchętniej wróciłabym do Sieny, żeby uraczyć swoje podniebienie pysznym korzennym ciastem, pełnym orzechów i bakalii, czyli słynnym panforte di Siena. Skoro jednak to się nie wydarzy, postanowiłam odtworzyć te smaki w domowym zaciszu. I tak powstało keto panforte di Siena – keto ciasto typowo bożonarodzeniowe, więc idealnie wpisuje się w aktualny okres!

Do jego wykonania potrzeba dużej ilości bakalii, orzechów i czekolady. Na tym właściwie kończy się skład… 😀 Jest ono w pełni wegańskie, a przez to także dość proste w wykonaniu – wystarczy wymieszać wszystko i upiec. 😛

Keto panforte di Siena – składniki

🍬 Keto słodzidło

Temat rzeka… Generalnie najlepiej sprawdzi się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🥥 Mąka kokosowa

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. No chyba, że w wersji odtłuszczonej… Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odpowiednio więcej odtłuszczonej mąki migdałowej.

panforte di siena
panforte di siena

 🍫 Czekolada & kakao

Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (czym więcej tym lepiej ;)) lub niskowęglowodanowa. Zapewni ona maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów. Stanowi ona źródło tłuszczu i scala wszystkie składniki razem. Jej dopełnienie stanowi dodatek kakao.

🥥 Chipsy kokosowe

Przyjemny dodatek nadający chrupkości i podbijający tłuszcz. Kokos komponuje się tutaj także dobrze pod względem smaku. W mojej opinii najlepsze są prażone. 🙂

🌰 Orzechy & migdały

Tutaj orzechy laskowe i migdały, które nadają ciastu głównej treści. Oba produkty należy pozbawić skórki przed dodaniem do ciasta, co jest najbardziej pracochłonnym etapem przygotowywania tego ciasta. Aby tego uniknąć i jeszcze bardziej przyspieszyć proces przygotowywania, polecam skorzystać z migdałów i orzechów już obranych ze skórki.

🍇 Bakalie

Na keto diecie bakalie w tradycyjnym rozumieniu tego słowa są produktem absolutnie zakazanym. Mi udało się jednak wkomponować niewielką ilość rodzynek oraz suszonych śliwek bez szkody dla końcowego makro porcji… 🙂 Składnikiem standardowej mieszanki bakaliowej, który jest przyjazny keto diecie jest natomiast suszona skórka pomarańczowa (nie kandyzowana!).

keto panforte di siena

Panforte di Siena

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Zapachniało już Świętami… 🙂 Tym razem w wersji włoskiej, a dokładnie toskańskiej… Oto bowiem Keto Panforte di Siena. Pyszny, czekoladowy i wegański wypiek pełen bakalii i orzechów, którym z powodzeniem można cieszyć się przez cały rok! 😀
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Włoska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni przez ok. 8 minut, przełożyć do ściereczki i pocierać aż zejdzie z nich skórka. Migdały obrać. Śliwki lub figi pokroić w kostkę.
  • Czekoladę rozpuścić razem z erytrytolem. Zalać wodą i dobrze wymieszać. Następnie dodać kakao oraz przyprawę do piernika. Wmieszać orzechy, owoce suszone, skórkę pomarańczową i ekstrakt z wanilii, a na koniec mąkę kokosową.
  • Przełożyć do niewielkiej tortownicy (Ø 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° i piec przez ok. 40 minut. Ostudzić. Przed podaniem oprószyć erytrytolem w pudrze.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Panforte di Siena
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
176.28
% RWS*
Tłuszcz
 
15.21
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
4.71
g
29
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.73
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
6.75
g
Sód
 
5.81
mg
0
%
Potas
 
177.24
mg
5
%
Węglowodany
 
8.77
g
29
%
Błonnik
 
3.2
g
13
%
Cukier
 
2.07
g
Białko
 
4.23
g
4
%
Witamina A
 
17.33
IU
0
%
Witamina C
 
1.65
mg
2
%
Wapń
 
41.61
mg
4
%
Żelazo
 
1.22
mg
7
%
Węglowodany netto
 
5.57
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu