Trójkąciki z farszem grzybowym

5
(5)

Przepis na świąteczne trójkąciki z ciasta filo z pysznym nadzieniem grzybowym.

Składniki

  • 1 op. ciasta filo
  • 0.5 kg boczniaków
  • 0.3 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • trochę wody, mleka i oliwy
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie

Cebulę, boczniaki i pieczarki miksuje w blenderze (można zetrzeć na tarce). Dusze na masełku z odrobiną wody do momentu, aż woda odparuje i będzie lepki farsz.
Jeden płat ciasta filo smaruję połączeniem wody, mleka i oliwy. Kładę drugi plat i znowu smaruje. Rozcinam ciasto na 5 pasków. Nakładam farsz i zawijam w trójkąty. Zawinięte przekładam na blachę, smaruje jajkiem i do piekarnika na ok. 15-20 min jak będą złociste. Temp. 180 st. C. Z jednego opakowania ciasta wychodzi około 12 trójkątów.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!