Karkówka w sosie chrzanowym

Karkówka w sosie chrzanowym

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
     Karkówka w sosie chrzanowym to kolejna odsłona wolno gotowanej wieprzowiny. Tym razem dodałam do mięsa marchewkę i pasternak (pasternak można zastąpić drugą marchewką, pietruszką lub selerem). Sos chrzanowy nie jest bardzo mocny i świetnie komponuje się z mięsem i warzywami. Do karkówki świetnie pasują gotowane ziemniaki, kopytka lub kluski śląskie.

 

 

Składniki:

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pasternak
  • 400 ml wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki chrzanu

 

Sposób przygotowania:

 

Cebule obrać, pokroić w ćwierćplasterki, ząbki czosnku obrać, drobno posiekać.

 

 

Karkówkę pokroić w ok. 1 cm plastry, przyprawić z obu stron solą i pieprzem.

 

 

Na patelni rozgrzać olej, mąkę wysypać na duży talerz. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące, przełożyć na patelnię i usmażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu wszystkie plastry karkówki przełożyć do wolnowaru lub garnka z grubym dnem.

 

 

Na patelnię po smażeniu mięsa przełożyć pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku, zrumienić, przełożyć do garnka.

 

 

Na patelnię wlać wodę, chwilę gotować, przelać do mięsa.

 

 

Marchewkę i pasternak obrać, pokroić w plasterki, wrzucić na mięso razem z liściem laurowym i zielem angielskim.

 

 

Wolnowar przykryć pokrywką, włączyć na LOW na 4-5 godzin, garnek z grubym dnem na małym ogniu pod przykryciem podgrzewać przez 2-3 godziny.

 

 

Śmietanę wymieszać z chrzanem i dwiema łyżkami gorącego sosu z mięsa, na 20 minut przed końcem wlać do karkówki, delikatnie zamieszać.

 

 

Karkówka w sosie własnym jest gotowa do podania, najlepiej smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi lub gotowanymi ziemniakami, a do tego ulubiona surówka lub inny dodatek.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *