Dzisiaj chciałam zaprosić was do wypróbowania mojego przepisu na zdrową sałatkę wspierająca odporność.

Sałatka jest lekka świeża a jednocześnie sycąca na długo.

Jest kolorowa i apetyczna. Świetnie sprawdzi się na lunch lub kolację, ale również ozdobi świąteczny stół.

Teraz w zimę to bardzo ważne by wspierać odporność naszego organizmu. Warzywa i owoce to jedne z tych składników, które powinny pojawiać się bardzo często w diecie osób dbających o swoje zdrowie. W okresie jesienno zimowym bardzo ważne jest również suplementowanie witaminy D3. Dlaczego? Ponieważ w naszej szerokości geograficznej nie da rady sobie jej naturalnie dostarczyć a jest bardzo ważna. Badania naukowe udowodniły, że D3 pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, wspiera układ nerwowy, wspiera odporność, reguluje poziom cukru we krwi, obniża ryzyko cukrzycy, wpływa korzystnie na zdrowie jelit i trawienie.

 

PRZEPIS SAŁATKA WSPIERAJĄCA ODPORNOŚĆ

Składniki:

  • 2 garście miksu sałat np liści szpinaku, roszponki, rukoli, botwinki
  • 1 owoc kaki
  • 0,5 szklanki ugotowanego w bulionie ziarna orkiszu
  • kilka kolorowych rzodkiewek
  • kilka różyczek kalafiora romanesco
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • kilka łyżek ulubionego sosu sałatkowego – ja użyłam oliwy i soku z cytryny
  • kilka kropel witaminy D3

 

 

Jak zrobić sałatkę wspierającą odporność:

Kalafiora romanesco gotujemy na parze.

Mix sałat dokładnie myjemy i osuszamy, wykładamy na półmisek.

Owoc kaki myjemy i kroimy w kawałki, rozkładamy na sałatce.

Rzodkiewki kroimy w kawałki, dodajemy do sałatki.

Do sałatki dodajemy tez orkisz i nasiona.

Wszystko polecamy ulubionym sosem i skrapiamy wit D3.

Podajemy od razu.