poniedziałek, 12 grudnia 2022

Ciasteczka renifery

Pyszne i piękne ciasteczka, polecam te reniferowe maślane i mega chrupiące ciasteczka. Są one bez jajek.
 

Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła (zimnego),
- ok. 50 g cukru pudru,
- ok. 2 łyżki śmietany 18%,
- precelki solone,
- czekoladowe draże koloru czerwonego,
- pisak lukrowy (do przyklejania noska, rogów),
- pisak lukrowy brązowe/czarny (na rogi),
- mini biszkopciki, 
- czarny/brązowy pisak spożywczy,
- oczka cukrowe.


Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy, ew dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów (nie za cienkie), lekko podsypując mąką. Wykrajamy kształty koła mniejsze/większe. Układamy na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia), zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem blachę z ciasteczkami wkładamy do lodówki na ok. 20 min. wówczas ciasto nie zleje się, ciasteczka zachowają swoje kształty. Pieczemy w temp. 180°C, przez ok.12 min lub do zezłocenia się brzegów. Wyjmujemy studzimy na kratce. W dużych ciasteczkach uszka robimy z precelków, na środku przyklejamy mini biszkopcika, rysujemy kreseczkę, oczka przyklejamy na lukier. W małych ciasteczkach rogi i oczka rysujemy lukrowym pisakiem, nosek czerwony przyklejamy na środku. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari